Славянският гювеч може да се приготви с различен вид месо – с агнешко месо, с телешко месо, със свинско месо, или пък смесено.

Кулинарен трик: Бързо варене на спагети, без да чакаме да заври водата ВИДЕО


Засищащо и богато като вкус, по-скоро зимно ястие, което ще зарадва любителите на българската национална кухня.

Необходими продукти:

800 грама свинско месо

3 глави лук

400 грама червени чушки

300 грама домати

1/2 чаена чаша олио

1 чаена лъжица червен пипер

1/4 чаена лъжица черен пипер

1 чаена чаша ориз

1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Добре е да изберете шарено свинско месо, за да не бъде гювечът твърде сух. Измийте месото и го нарежете на едри парчета. Обелете лука и го нарежете на ситно.

В голям тиган или тенджера сгорещете олиото, изсипете в него лука заедно със свинското месо и запържвате за около 5-6 минути при непрекъснато бъркане.

Измийте чушките и ги нарежете на дебели ивици. Заедно с измития и отцеден ориз ги добавете към месото. Прибавете и 1 чаена лъжица сол, червения и черния пипер. Разбъркайте добре.

Обелете доматите и ги нарежете на кубчета, след което също ги добавете към сместа, като разбърквате. След като сместа остане само на мазнина, я изсипете в тава, добавете 2 чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути до пълна готовност на ориза и месото.