Люти шоколадови трюфели

Необходими продукти

120 г натурален шоколад
120 г течна сладка сметана
1/2 ч. л. канела - ½ ч.л.
1/2 ч. л. щипки лют червен пипер (кайенски)

Начин на приготвяне

Шоколадът се разтапя на водна баня и се добавят канелата и лютият пипер, след което се махат от котлона и внимателно се добавя сметаната, пише Elle. Сместа се разбърква добре и се прибира в хладилник, за да стегне (за няколко часа).

От стегналата шоколадовата смес се оформят топчета (посипете ръцете си с какао преди това). Готовите трюфели се подреждат в подходяща тава, като по желание могат да бъдат оваляни в различни „обвивки“ за украса и допълнителен вкус.
Накрая се оставят в хладилник, за да стегнат добре.



Люти шоколадови курабийки

Необходими продукти

225 г краве масло
100 г захар
175 г кафява захар
пакетче ванилова захар
2 яйца
300 г брашно
50 г какао на прах
1 ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч. л. лют червен пипер
сол
100 г лютив черен шоколад (натрошен на едро)
100 г черен шоколад (натрошен на едро)

Начин на приготвяне

Маслото се разбива с бялата, кафявата и ваноловата захар, добавят се яйцата (предварително разбити). В друга купа се смесват брашното, какаото, бакпулвера, лютия пипер и щипка сол.

Тези сухи съставки се смесват с разтопеното масло и се добавя шоколадът. Всичко се разбърква добре и се изсипва в тави, покрити с хартия за печене – изсипва се по лъжица от сместа, като между отделните бисквити се оставя разстояние, за да не слепнат.

Пекат се в предварително загрята на 180°С фурна за по 10-12 мин, или до достигане на предпочитаната твърдост. След изваждане от фурната се изчаква минута, преди да се отлепят от хартията за печене.



Лют горещ шоколад

Необходими продукти

250 мл прясно мляко
50 мл течен шоколад (или шоколадов ганаш)
1 с. л. какао
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. лют пипер (кайенски)
бита сметана (за украса)
лешници (или други ядки – за украсата)

Начин на приготвяне

Млякото се затопля и в него се разтварят подправките и какаото. Вътрешните стени на чашата се намазват обилно с течния шоколад и готовото какао се налива. Повърхността се украсява с бита сметана, натрошени ядки, заливка от течен шоколад и щипка лют пипер.