Уникалният празник на волжките българи Сабантуй (Празникът на ралото) тази година започна от 19-ти май в  Кулинарна академия и шоурума на Diplomat.  Специален гост беше Резеда Хусаинова от Татарстан – известен готвач, водещ на телевизионна кулинарна рубрика, автор на книги и собственик на ресторант за татарски кухня „Тамле булсын“. Присъстваха също изявени волжки българи – певци, музиканти, занаятчии и професори по история.
Събитието откри красивата Влада, заместник-председател на сдружение „Волжки Булгари“, която беше облечена в традиционна татарска носия. Тя разказа за празника Сабантуй и неговите характерни игри и веселия – борба „кореш“, състезания по носене на вода с кобилица, надбягване с чували и танци. 
 


Празникът продължи с вкусотиите на Резеда Хусаинова, носеща също интересни, характерни за родината си одежди. Тя приготви две традиционни татарски ястия: перемячи – тестени топчета с пълнеж от кайма и чак-чак – десерт с мед. Изявената кулинарна майсторка сподели възхищението си от кухнята и уредите на Diplomat, по думите й неизменни помощници за всяка домакиня. За татарските гозби Резеда Хусаинова заяви, че всички ги набеждават, че са твърде тежки, но всъщност ако се използват качествени продукти, те са изключително здравословни. 

Празникът Сабантуй продължава на 21-ви май, събота от 10 ч. в Южния парк (голямата поляна). През целия ден посетителите могат да се насладят на интересни игри и забавления и да опитат още татарски кулинарни изкушения.