Бавното готвене във фурна позволява на вкусовете и ароматите на месото, зеленчуците и подправките в тази средиземноморска рецепта да се смесят по неповторим и съблазнителен начин, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 6 порции
1 кг. телешки шол, нарязан на парчета


500 мл. бяло вино
2 с. л. коняк или ракия
3 с. л. зехтин Extra Light
2 дафинови листа
4 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 с. л. натрошена мащерка
100 гр. бекон, нарязан на тънки парчета
250 гр. свинско месо от корема, нарязано на малки парчета
4 моркова, нарязани на резенчета
2 глави лук, нарязан на резенчета
3 домата, обелени и нарязани на резенчета
½ ч. ч. черни маслини
2 с. л. настърган магданоз
2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
1 с. л. нарязан пресен розмарин
  сол на вкус
  черен пипер на вкус


Начин на приготвяне
1. Месото се маринова от предния ден. Разбърква се с виното, коняка, зехтина, чесъна, мащерката и черен пипер на вкус. Оставя се в хладилника за 12 часа.
2. Към маринованото месо се прибавят беконът, свинското месо, морковите, лукът, доматите, маслините и подправките. Всичко се разбърква.
3. Ястието се покрива и се пече на 180°С около 2 ½ ч., като се разбърква един-два пъти, или докато месото стане крехко.
4. Ястието се сервира, поръсено с пресен магданоз, с варени картофи или паста.