Овесените ядки в сладкишите правят обичайната им гладка текстура едрозърнеста и по-интересна, а конфитюрът от ягоди добавя плодови и фини карамелени вкусове, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 8 порции

за ягодовия конфитюр:
120 гр. захар
1 ч. л. ябълков пектин на прах
300 гр. ягоди, едро нарязани
1 с. л. балсамов оцет
за сладкиша:
125 гр. меко масло
120 гр. кафява захар
4 с. л. мед
2 яйца
150 гр. овесени ядки
100 гр. брашно за кекс с набухватели
100 гр. пълнозърнесто брашно
½ ч. л. сода бикарбонат
100 гр. филирани бадеми или орехи
 пудра захар за поръсване
 сладолед за гарниране

Начин на приготвяне

1. 
Захарта се разбърква с пектина. Слагат се ягодите, сипват се в тиган и се слагат на силен огън при непрекъснато разбъркване за 7-8 мин., докато сместа се сгъсти и стане на сладко. Прибавя се балсамовият оцет и се разбърква още 1 мин.

2. За сладкиша маслото се разбива със захарта и меда. Добавят се яйцата едно по едно. Слагат се овесените ядки и двата вида брашно със содата.

3. Половината от сместа се разстила на дъното на форма с подвижни стени с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Отгоре се намазва с конфитюра.

4. Другата половина от тестото се смесва с филираните бадеми. Разпределя се върху сладкото, като се натрошава.

5. Пече се в загрята фурна на 170° С около 25 мин. или докато се зачерви. Охлажда се и се поръсва с пудра захар. Може да се гарнира със сладолед.