В българското кулинарно съзнание думата агнешко повлича след себе си Гергьовден, Великден, пресен джоджен, пресен лук, пресен чесън, още куп зелении и съвсем естествено звучи пролетно и празнично, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 5-6 порции

1 кг. агнешко месо, нарязано на кубчета
50 мл. зехтин или олио
1 ч. ч. розе или бяло вино
4 връзки пресен лук
1 връзка магданоз, ситно нарязан
1 връзка джоджен, ситно нарязан
1 ч. л. червен пипер
1 щипка кимион
4 яйца
1 ч. ч. заквасена сметана или кисело мляко
200 гр. кашкавал, едро настърган
 сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне
1. 
Месото се разбърква със зехтина и се слага в гювеч или съд за печене с капак във фурна, загрята на 180° С. Разбърква се през 15 мин. След като се пече 60 мин., се добавя виното, поръсва се със сол и пипер на вкус и продължава да се пече без капак, докато виното се изпари. Разбърква се през 15 мин.

2. Прибавят се нарязаният лук, магданозът, джодженът, червеният пипер и кимионът. Пече се на 160° С още 20 - 30 мин. или докато месото стане крехко.

3. Яйцата се разбиват със сметаната и кашкавала и се залива месото. Запича се, докато се зачерви.