Тулумбичките са любими български сладости, които идват от съседна Турция и доскоро бяха запазени само за сладкарниците. Тази рецепта с пълна и вкусна сила разбива монопола на заведенията, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 30-40 броя
за тестото:

400 мл. вода
50 гр. масло
½ ч. л. сол
1½ ч. ч. брашно
3 яйца
500 мл. олио за пържене
за сиропа:
3 ч. ч. захар
600 мл. вода
1 ч. л. лимонов сок
1 ч. л. настъргана кора от лимон
1 шушулка бурбонска ванилия
1 с. л. розова вода, по желание
 
Начин на приготвяне

1.
Всички продукти за сиропа се смесват и се слагат да врат на умерен огън за 10 мин. Охлажда се.

2. За тестото в тенджерка се смесват водата, маслото и солта. Щом заври, огънят се намалява и се добавя брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица, докато стане на топка и се отдели от стените на съда. Отстранява се от огъня и се охлажда 2-3 мин., като се разбърква от време на време. Добавят се яйцата едно по едно. Всяко следващо се добавя, след като предишното се поеме напълно от сместа.

3. Олиото се сгорещява на умерена температура от 150°С.

4. Тестото се напълва в пош или шприц със звездовиден накрайник. Може да се шприцоват тулумби направо в мазнината или да се оформят с еднаква дължина върху хартия за печене. Слагат се заедно с хартията в загрятата мазнина. Пържат се около 7 мин. до златисто жълт цвят на 150° С . Пърженето продължава на 170° С за още 4 - 8 мин. в зависимост от дебелината им или докато получат хубав карамелен цвят.

5. Слагат се върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина и още горещи се слагат в охладения сироп. Разбъркват се от време на време, за да поемат повече сироп. Отцеждат се, слагат се в чиния и се слагат в хладилника за 1-2 часа. Сервират се, докато са още хрупкави.