Суфлето е един от изисканите френски десерти, които карат всички вкусови рецептори да трептят от удоволствие! Суфле са хапвали крале и придворни, но днес то може да стане акцент на всяка трапеза, пише gotvach.bg.
Кога точно е измислено това вкусно, ефирно и леко блюдо, не е известно, но със сигурност се знае че за пръв път се е появило в аристократичните френски кухни. Името му се превежда като въздушно. Суфлето може да бъде и сладко, и солено, със- или без сос, с- или без плънка, може да се поднася самостоятелно или като гарнитура към друго ястие.

Всички видове суфлета обединява капризния им кулинарен нрав - това ястие се смята за едно от най-непредсказуемите при приготвянето му. Когато се пече, то силно се раздува, но когато се извади от фурната и минат около 20 минути, ястието, което до този момент е изглеждало перфектно, спада изведнъж. Каква е причината?

Принципът на приготвянето на всички видове суфлета е в разделянето на белтъците от жълтъците. Жълтъците се смесват с другите съставки, които участват в ястието, а белтъците се разбиват на твърд сняг и внимателно се смесват с жълтъчната смес. Целият процес завършва със запичане във фурната.

Тайната за правилното приготвяне на суфлето е именно в разбиването на белтъците на твърд сняг и когато се смесват с жълтъчната смес (запазването на въздушността им).

Солено суфле
Майсторите готвачи съветват, докато суфлето се пече фурната, да не се отваря, и още една важна хитринка: във форми с вертикални стени, суфлето се вдига и запазва правилното си състояние.