Често британската кухня се описва с едно-единствено ястие и това са пържените риба и картофи. Те са навсякъде - по улиците и по домовете, а сега вече могат да завладеят и вашата кухня, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
4 филета от треска по 200 г

4 едри червени картофа
 олио за пържене на маслена баня
1 ч. ч. бяло пшенично брашно
½ с. л. бакпулвер
½ ч. л. смляна морска сол
½ ч. л. смлян черен пипер
1 яйце
200 мл. ледена газирана вода
½ ч. ч. оризово брашно
за сос тартар:
250 г лека майонеза
1 с. л. каперси, ситно нарязани
2 с. л. кисели краставички, ситно нарязани
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. табаско

Начин на приготвяне
1. Филетата риба се срязват наполовина под ъгъл.
2. Картофите се обелват и се нарязват на резени. Олиото се сипва във висок съд с кошница, като трябва да бъде на слой от поне 7 см. Загрява се на 150° С. Слагат се картофите за 3 мин. и се отцеждат. Оставят се да изстинат.
3. За соса всички продукти се смесват и се слага в хладилника.
4. Брашното се слага в купа и се разбърква с бакпулвера, солта и пипера. Сипват се газираната вода и яйцето и се разбърква с телена бъркалка. Слагат се 2-3 бучки лед.
5. Олиото се загрява на 185° С. Картофите се връщат в кошницата да се пържат за втори път.
6. Рибата се овалва в оризовото брашно и се топва в тестото. Отцежда се и се пуска в олиото върху картофите. Пържат се заедно 4-5 мин. Отцеждат се. Слагат се върху решетка, за да останат хрупкави. Поднасят се във фунийка от вестник със соса, поръсени с морска сол.