Това са двете най-сполучливи рецепти за невероятно вкусна домашна лютеница. Намираме се в разгара на сезона на затваряне на печени чушки и лютеница.

Едва ли има българско семейство, което да изкара зимата без традиционната домашна лютеница.

Да, вярно е, че не е никак лесно да се направи, но пък трудът категорично си заслужава.

Освен че няма спор, че домашно направените консерви са най-вкусни, не може да не се отбележи, че е друга тръпката да си го направиш сам и по свой вкус.

Със сигурност всяко населено място има своите традиции, които спазва при правенето на домашна лютеница.

Тя отдавна се е превърнала в неизменна част от бурканите в мазетата на българските семейства.

Вероятно и във вашето мазе сте заделили поне един рафт, на който нареждате с гордост собственоръчно направената вкусотия.

Ще ви споделим две изпитани рецепти за вкусна домашно приготвена лютеница.

Най-вкусната домашна лютеница

Изборът коя от тях да изберете е изцяло ваш.

Ето ги и тях:

Традиционна домашна лютеница

20 кг. червени чушки
10 кг. домати
5 кг. патладжани
1-2 кг. моркови
1 л. олио

подправки по желание
сол и захар на вкус

Чушките се изчистват от семенниците и се изпичат. След това се задушават и се обелват. Накрая се минават през мелачка за месо или се пасират. Доматите също се смилат, като задължително се отделят люспите и семките. Патладжаните се изпичат, обелват и също се смилат. Морковите се сваряват и също се смилат. Сложете доматения сок да се извари на котлона докато обемът му намалее наполовина.

След това добавете останалите зеленчуци, олиото, солта и захарта на вкус.

Подправките се слагат накрая. Обичайно класическите подправки за лютеница са черен пипер, кимион или чесън и магданоз.

Лютеницата е готова тогава, когато не се разлива, след като я сложите в чиния. Другият вариант да я пробвате е като направите път през средата й. Ако пътят остане, това е знак, че сте уцелили гъстотата.

Лютеница на парчета

Продуктите, които са ви нужни за направата й, са същите като в горната рецепта. Разликата обаче е, че тук можете да използвате и криви чушлета, които да сварите заедно с морковите.

След това е необходимо да отделите люспите. Смилат се всички продукти с изключение на чушките. Те се нарязват на парчета с желаната от вас големина.

Запържват се в олиото и след това се добавят останалите продукти. Тази лютеница става най-вкусна, ако я подправите с чесън.