Що за чудо са тези трюфели! Без преувеличаване може да се каже, че по празниците толкова вкусен десерт надали сте яли! Зашеметяващи, деликатни, топящи се в устата, с богат аромат на портокалови и лимонови кори… трюфели като от приказка! Силно ви препоръчваме да ги опитате и ви уверяваме, че няма да съжалявате! И въпреки че процесът на готвене изглежда малко по-сложен, уверявам ви, че това не е така – всичко се получава достатъчно бързо и лесно, пише zajenata.bg.

От подбраната рецепта се получават толкова много трюфели, че е невъзможно да ги изядете  наведнъж. В такъв случай ги съхранете за около две до три седмици в запечатана кутия и за предпочитане на хладно място.

А сега преминете към приготвянето им.

Със сигурност можете да раздадете половината на семейството и приятелите си под формата на вкусни подаръци. Всички ще бъдат удивени от тях, а и по този начин ще покажете любовта си. Пригответе ги и ги яжте с удоволствие!

Съставки:

250 грама масло

250 грама захар

щипка сол

7 яйца (разделени белтъци и жълтъци)

150 грама брашно

100 грама нишесте (или картофи)

2-3 чаени лъжички какао

кора от 1 лимон

кора от 1 портокал

2 пакетчета ванилова захар

300-400 грама шоколад (можете да вземете всеки по ваш избор)

 

Начин на приготвяне:

Смесете брашното, нишестето, ситно настърганата кора от лимон и портокал и ваниловата захар.

Маслото смесете със захарта. Един по един добавете жълтъците и разбийте с миксер до получаването на гладка смес. Към нея добавете брашното и разбъркайте добре, така че да няма бучки.

Разбийте белтъците с щипка сол. На части ги прибавете към тестото, разбъркайте внимателно. Тестото трябва да стане еднородно, нежно и въздушно.

Разделете тестото на две равни части. Към едната добавете какао и разбъркайте добре.

На дъното на форма за печене с диаметър 26-28 см сложете хартия. Във формата изсипете 3 лъжици от тестото, разпределени равномерно по дъното. Печете за 2-3 минути при 180 градуса.

След това извадете от фурната, поставете 3 лъжици от другото тесто върху вече запечения блат и печете за още 2-3 минути. Повтаряйте по този начин, докато не ви свършат и двата вида тесто. Трябва да получите около три или четири слоя от всяко тесто (зависи от размера на формата за печене).

Времето за печене на слоевете тесто е ориентировъчно, тъй като се определя от фурната. Тестото не трябва да бъде сурово, но и да не бъде препечено. Ако по време на печене, дъното бъде изгорено, трябва много внимателно да изрежете загорелите места.

Оставете готовия блат да се охлади. След това го нарежете на ивици с ширина около 3 см, а след това нарежете всяка лента на малки триъгълници. Триъгълниците могат да бъдат по-къси или по-дълги, това зависи от качеството на вашите предпочитания и от ъгъла на рязане. Размерът на триъгълниците пък определя броя на трюфелите. Обикновено от тези продукти се получават от 40 до 60 парчета.

Шоколадът се начупва и се стопява на водна баня. Залейте триъгълниците с шоколад и оставете да се втвърди. За глазурата се използва около 350 грама черен шоколад и 30-40 мл прясно мляко.

След като шоколадът се втвърди, вие можете да се поглезите с глазираните трюфели!