Празнична класика за угощенията на Трифон Зарезан е пълнената кокошка. Ето един вариант с пиле, чиято ароматна плънка и апетитна обвивка превръщат самото ястие в празник за сетивата. То, разбира се, е приготвено и с вино - все пак именно древната напитка е повод за веселите пиршества, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 4 порции
1 цяло охладено пиле
1 ч. ч. елда
1½ ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
1 с. л. сушени манатарки
1 с. л. масло
2 стръка праз или 1 глава лук
1 стрък селъри или резен целина, нарязани на ситно
200 гр. печурки, нарязани на резени
1 с. л. прясна салвия или 1 ч. л. сушена
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
1 с. л. олио
6 листа кисело зеле
4-5 резена бекон
½ ч. ч. бяло вино - най-добре свежо, плодово шардоне без дъб
 сол и пипер на вкус
 
Начин на приготвяне
1. Елдата се измива и се покрива с бульона. Отгоре се поръсва със ситно нарязаните манатарки. Слага се да заври под капак и се оставя да къкри на слаб огън около 10 мин., без да се отваря. Щом попие цялата течност, се маха от огъня и се оставя за още 15 мин. затворена.
2. Маслото се сгорещява и в него се слагат да се задушат за 2-3 мин. празът и селърито. Добавят се гъбите и се разбъркват, докато се изпари водата им. Сместа се прибавя към елдата заедно със салвията и магданоза. Подправя се със сол и пипер на вкус.
3. Пилето се измива и се подсушава добре. Поръсва се със сол и пипер от всички страни, напълва се с плънката от елда и се връзва със здрав памучен конец. Покрива се с бекона и се увива в зелевите листа. Поставя се в тавичка, полива се с виното и се намазва с олиото. Слага се да се пече в загрята до 170° С фурна около 1 час.
4. Когато зелевите листа се зачервят, се отстраняват и се навиват на руло заедно с 2-3 парчета от бекона. Нарязва се на парченца и се използва за гарнитура. Пилето отново се слага да се запече, докато кожата му се позлати.