Рецептите, предлагани от популярните телевизионни майстори-готвачи, съдържат повече калории, мазнини, наситени мазнини и захар, отколкото готовата храна, предлагана в големите супермаркети.
Това се казва в проучване на британски учени, извършено на база предлагани рецепти от най-известните и популярни водещи на кулинарни програми. Изследователи от университета в Нюкясъл са проверили и твърдението, че домашната кухня, дори и когато човек не се престарава, е по-добра от готовата храна. <br /> <br /> Затова целта те сравнили 100 основни ястия, предложени от четирима телевизионни майстори-готвачи с книги, станали бестселъри, и 100 ястия, купени в магазини, като използваха препоръките на Световната здравна организация. <br /> <br /> Резултатите показват, че рецептите в книгите на телевизионните звезди са по-нездравословни и много често прескачат границите на допустимото. Изследването не цели да охули майсторите-готвачи, някои от които са допринесли много за здравословното хранене. <br /> <br /> Учените обаче призовават в рецептите и предаванията да се включва информация за хранителната стойност на ястията и да се дава повече избор на зрителите. Те не отричат, че има и здравословни рецепти, като салати, супи и леки ястия, както и по-богати храни. /БЛИЦ<br />