Лятото е сезонът на диетите, а спазването на диети с този плод е сравнително лесно, защото в жегите хората обикновено нямат желание да консумират тежки и мазни храни.

В същото време на пазара има разнообразие от плодове и зеленчуци, които ще ви помогнат да отслабнете, без да се налага да гладувате.

Едни от тях са пресните смокини, чийто сезон започва от август и продължава до октомври.

Вижте няколко любопитни факта за най-сладкия плод:

1. Дивите смокинови дървета растат в Африка, Западна и Южна Азия и по Средиземноморието. За първи път се появяват преди близо сто милиона години, още в ерата на динозаврите.

2. В България най-добри условия за отглеждане на смокиня има в Пазарджишко-Пловдивското и Санданско-Петричкото поле, както и по Южното Черноморие.

3. Един от най-известните български сортове са Поморийска и Мичуринска смокиня.

4. Три големи пресни смокини съдържат само 140 калории и 5.5 грама диетични фибри.

5. 100 грама сушени смокини съдържат 162 милиграма калций, или 16% от препоръчваната доза за деня. Половин чаша смокини има същото количество калций като половин чаша мляко.

6. Смокините съдържат 55% естествени захари, което ги превръща в най-сладкия плод.

И това е интересно: Десетте най-полезни продукти на планетата - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

7. Пресните смокини имат високо съдържание на фитонутриенти и антиоксиданти, както и на витамини от групата В-комплекс.

8. Сушените смокини са отличен източник на калций, калий, желязо, магнезий, цинк, които са важни за образуването на червените кръвни клетки и за клетъчното окисление.

9. Буда получил просветление под голямо и свещено смокиново дърво.

10. Според Библията Адам и Ева прикрили голите си тела със смокинови листа, след като вкусили от забранения плод от дървото за познаване на доброто и злото.

11. Турция е най-големият производител на сурови смокини (300.282 тона през 2014 г.), следвана от Египет, Алжир, Мароко и Иран. Първите четири страни държат 64% от световното производство.

12.През 2014 г. са произведени 1.14 млн. тона смокини.

13. Смокините могат да се ядат пресни или сушени и се използват за приготвяне на конфитюр.