Pavo en pipián verde е класическа рецепта от Мексико, която е чудесен пример за типичните за страната богати на съставки сосове моле, пише menumag.bg. 

Необходими продукти за 8 порции
1 пуйка


1 ч. ч. белени тиквени семки
120 гр. белени бадеми
120 гр. орехи
12 зелени месести чушки
2 зелени люти чушки
500 гр. зелени домати или обелени патладжани, нарязани на филии
2 глави лук, ситно нарязани
3 скилидки чесън, ситно нарязани
3 с. л. олио
 сок от лимон или лайм
 сол на вкус

Начин на приготвяне
1. Пуйката се нарязва на порции, залива се с вода и се сварява с едната глава лук и 1 ч. л. сол.
2. Смилат се тиквените семки, бадемите и орехите.
3. Всички чушки се изпичат, обелват се и се почистват от семената. Нарязват се на ситно.
4. Филиите зелени домати се изпичат на грил или грил-тиган и се нарязват на ситно.
5. В половината загрято олио се слагат останалият лук, чесънът и зелените домати. Бъркат се 3-4 мин.
6. В останалото сгорещено олио се слагат смлените ядки и се разбъркват за кратко. Добавят се чилитата и сосът със зелените домати. Наливат се 4 ч. ч. бульон от пуйката, посолява се на вкус, слагат се парчетата месо и се готви още 5 мин. Подправя се със сок от лайм или лимон на вкус.