Авокадото, което така или иначе не страда от липса на популярност, печели допълнителна подкрепа от високото предлагане на пазара и ниските цени. Ресторантите се надпреварват да измислят нови рецепти с достъпния продукт, който им носи допълнителни печалби, пише Bloomberg. 
 

Мусът от авокадо вече е част от постоянното меню на Starbucks в САЩ и Канада, след като компанията успешно го "тества" миналата година. Chili’s Grill & Bar пък започнаха да продават хамбургери с авокадо отвъд Океана. Дори и веригите за бързо хранене като Wendy's все по-активно включват полезния плод в продуктите си. От миналия месец компанията предлага на своите клиенти салата с пиле и авокадо, както и сандвичи с вкусното растение.  
 
В заведенията от групата на Chipotle Mexican Grill Inc. авокадото винаги е било на почит, тъй като е част от местната култура. Почти половината от всички клиентски поръчки там включват и легендарното гуакамоле - пюре от авокадо с добавени домати, лук и чушки. Ниските цени на плода означават по-голяма норма на печалбата за компанията
 
От началото на тази година цената на авокадото на американския пазар се движи около един долар за брой. За сравнение през септември и октомври миналата година, когато имаше известни проблеми с доставките на мексиканския пазар заради лошите метеорологични условия, цената се движеше около 1,6 долара за брой. 
 
На пазара на едро една касетка може да се купи за около 30 долара в момента, докато през четвъртото тримесечие на миналата година бяха регистрирани цени от 80 долара. 
 
Спадът в цените се дължи на добрата реколта и свръхпредлагането. Само за седмицата до 13 май на американския пазар са доставени над 60 милиона тона авокадо. Миналата година по същото време доставените количества са били едва 47 милиона тона. 
 
Мексико остава най-големият производител в света, следван от американския щат Калифорния, пише още Bloomberg.  
 
Цената обаче не е единствената причина, поради която авокадото печели популярност. Американците се стараят да се хранят по-здравословно, включвайки в диетата си повече плодове и зеленчуци. Плодът съдържа много мазнини, но от вида на ненаситените, които са полезни за здравето. Освен това е богат на фибри и няма никакъв холестерол. 
 
Малко известен факт за авокадото е, че името му произлиза от древните ацтеки, населявали територията на днешно Mексико. Те наричали плода "нахуатл", а същата дума се използвала в техния език и за "тестиси". Най-вероятно заради външната прилика на плодовете на растението с въпросния орган на човешкото тяло.