Тази икономическа стратегия може да изглежда контрапродуктивна, но правителството на Палау иска по-малко туристи да посещават идиличните му плажове, пише ВВС.

Президентът на островната държава Томи Ременгесау представи законопроект, който позволява само строителството на петзвездни хотели в тази част на Микронезия.

Това е нещо като туристически мораторуим - залага се на пристигането на по-малко туристи, но с по-голяма покупателна способност. С две думи - по-малко хора да оставят повече пари. В същото време това ще гарантира, че инвеститорите ще допринасят за хармоничното развитие на малката държава в Тихия океан, която се състои от около 250 плажа.

„Когато се изгражда нова инфраструктура, като откриването на пътища, инвеститорите ще трябва да го правят за своя сметка. В замяна на това ще им предоставим необходимите фискални стимули и облекчения“, заяви държавният глава.

Най-интересното е, че Палау зависи значително от туризма, който осигурява около 85% от БВП на страната с население от 20 000 души. Но в последните години жителите на архипелага се оплакват от притока на посетители, които заливат най-популярните места, нанасят щети на кораловите рифове и на дивата природа.

Качество, а не количество

Най-голям растеж е регистриран при организираните туристически групи от Китай. Още през 2015 г. правителството съобщи, че ще намали наполовина броя на чартърните полети, които пристигат от азиатския гигант.

Ременгесау обаче иска да стигне още по-далеч и да превърне страната в синоним на луксозния туризъм. Законът ще стимулира качеството, а не количеството и Палау ще привлича само хора, готови да харчат много пари.


Президентът обаче изтъква, че крайната цел е островите да се развиват при опазване на околната среда и на жителите им. „Какво искаме - ние да контролираме растежа или растежът да контролира нас“, пита Ременгесау в присъствието на група местни журналисти.

Той е категоричен, че най-добрите места в света са тези, които са се интегрирали в околната среда.

Снимки: Pixabay.com