Заради епидемията от коронавируса тази година големият християнски празник Великден ще мине под призива „Останете си вкъщи“. Храмовете може да са почти безлюдни, ала православната кулинарна традиция за отбелязване на Възкресение Христово ще бъде спазена.

От jenata.blitz.bg вече ви издадохме тайната за най-вкусното и сочно агнешко, което се пече на бавен огън. Дадохме ви и още едно предложение как да направите агнешкото месце крехко и с много подправки по традиционна рецепта. 

С характерните ястия за този ден, с тяхната символика.

Трапезата трябва да е богата и красиво украсена, а важните ястия са 5 - боядисаните великденски яйца, зелената салата, основното ястие, великденските сладки и козунак. Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват.

Рецепти за домашни козунаци - лесни, изпитани и сполучливи

Специално червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът - неговото тяло. Яйцата се боядисват или на Велики четвъртък, или на Велика събота и също се украсяват подобаващо. Традиционната великденска салата е главно от марули, зелен лук, репички и яйца. 

Вижте кои 5 неща задължително трябва да присъстват на великденската трапеза и как да ги приготвите, на jenata.blitz.bg