Почти във всяка кухня можете да намерите ролка от алуминиево фолио. Сръчни домакини намират на фолиото десетки приложения в ежедневието: от готвене и съхранение на храна, до заточване на ножици и дори лечение на заболявания, пише zajenata.bg.

Те казват, че ако приготвяте храна във фолио, тя ще се окаже много сочна, мека и нежна, я продуктите ще запазят всичките си полезни свойства.

Да разгледаме по-подробно ползите.

Мога ли да готвя във фолио

Фолиото е тънък метален лист, който съдържа между 92 и 99% чист алуминий. В документите на СЗО алуминият се класифицира като неопасна субстанция.
Той не е канцерогенен, като живак, кадмий и олово, но може да се натрупва в организма, причинявайки редица сериозни заболявания. Споровете за безопасността на алуминия продължават десетилетия, но последните проучвания принуждават учените да бият тревога.

Оказва се, че дори малки количества алуминий могат да преодолеят кръвно-мозъчната бариера и да се натрупват в тъканите на мозъка, костите и вътрешните органи, което е причина за много заболявания.

Най-често поради тази причина се появяват онкологични заболявания. При повечето жени с злокачествени тумори на гърдата депозитите на този метал се намират в лимфните възли близо до млечните жлези.

Установено е, че алуминият засяга неблагоприятно метаболизма, функционирането на нервната система, засяга възпроизводството и растежа на клетките. В някои проучвания алуминият е свързан с увреждане на мозъка, характерно за болестта на Алцхаймер (в косата на пациентите има високо съдържание на алуминий).

По едно време алуминиеви съдове за готвене се произвеждат в големи количества, тъй като цената им в промишлен мащаб не е висока. След като учените са доказали отрицателното въздействие на алуминия върху човешкото тяло , много страни по света са отказали да произвеждат такива.

Специалисти, които се занимават с тестване и сертифициране на съдове, включително алуминий, съветват да се използва само за вряща вода - всички други вещества при висока температура предизвикват активна реакция в алуминиевите съдове за готвене. Нищо чудно, че алуминиевите съдове са забранени за употреба в детски заведения.

Проблемът с използването на алуминиеви прибори е частично решен чрез специално третиране. Производителите обработват алуминия по такъв начин, че когато са в контакт с храната, той не влиза в химически реакции с него. За тази цел всички прибори за хранене, започвайки от лъжици и завършващи с тигани, се напръскват, предотвратявайки окисляването.

При приготвянето на храна в алуминиево фолио възниква съвсем различна история. Алуминиевото фолио е за еднократна употреба и не можем да създадем инертен слой върху него преди употреба. Храните, приготвени във фолио, могат да съдържат алуминий шест пъти повече от безопасното дневно количество, определено от Световната здравна организация.


Фолиото нанася особено тежко увреждане, когато влиза в контакт с гореща храна, печене, в този случай е по-добре да се използва пергаментнова хартия. Разбира се, това не е толкова удобно, но много по-безопасно. Ако не можете да се откажете от фолиото, преди това го увийте в пергамента.

Разбира се, не е възможно напълно да премахнете алуминия от употреба, но във вашите възможности е да намалите въздействието на алуминия върху тялото до минимум. За това трябва да следвате няколко правила.

Не купувайте и не използвайте промишлени продукти в алуминиеви контейнери или опаковки (консерви, готови за готвене храни и готови ястия в алуминиеви контейнери, млечни продукти и други продукти, опаковани с вътрешен слой от алуминиево фолио).

Не използвайте алуминиеви прибори и други кухненски прибори, изработени от алуминий.

И най-важното - не гответе с фолио и не използвайте алуминиево фолио за съхраняване на храна.