Каква е тайната на щастливата и дълготрайна връзка? Психолози и експерти по взаимоотношенията от години търсят лек за любовните неволи, пише obekti.bg.


Макар и още да не сме намерили Свещения граал на здравословната връзка, учените са открили някои удивително точни признаци на процъфтяващите взаимоотношения - и някои от тях ще ви изненадат.

1. Поведението в стресови ситуации

Понякога губим самообладание. Няма значение защо - причината може и да е дребна, но и наистина значима. В случая по-важното е, че изисква мигновена реакция.  В такива ситуации е ключово ти и партньорът ти да се допълвате. Например, ако ти си импулсивна и лесно се палиш в стресови ситуации, по-добре е партньорът ти да е спокоен човек, което ще ти помогне да не взимаш прибързани решения под влиянието на силни емоции. Освен това е много важно в такива моменти да се подкрепяте, вместо да се нападате един друг.

2. Начинът ви на мислене

Не забравяйте, че с партньора си сте изградени личности и всеки има свои възгледи, предпочитания и разбирания за света. Мнението ви по даден въпрос може да е много сходно или напълно противоположно, но важното е да разбереш, че мислите и чувствата на партньора ти не е нужно да бъдат идентични на твоите. Никога не взимайте еднолично решение, което касае и двама ви. И недейте да се измъквате с това, че можете да прочетете мислите на партньора си, защото това просто не е така. И двамата трябва да позволите на другия да взима самостоятелни решения и да се научите да си задавате въпроси, защото комуникацията е ключът към здравата и хармонична връзка.

3. Желанията ви

Не е редно да очаквате, че половинката ви ще прочете мислите ви и ще разбере от какво имате нужда. Бъдете открити и честни с партньора си, споделете какво мислите и какво ви притеснява. Например ако искате прегръдка, няма нищо по-лесно от това да го кажете, вместо да чакате той или тя да се сети и накрая да се нацупите, че не е отгатнал/а какво искате.

4. Личното пространство

Неизбежно е - ако сте заедно във всяка една минута от свободното си време, скоро всичко ще се превърне в рутина. В идеалния случай всеки ще си има свое хоби. Същевременно - ще разпознаете и допирните точки в интересите си. Поне 1-2 пъти седмично правете нещо интересно и необичайно заедно. Учените са открили, че щастливите спомени, които имаме с партньора, заздравят връзката ни. Затова е важно да не се подавате на рутината и от време на време да разнообразявате ежедневието си.

5. Общите ви планове

Целите и желанията ви може да не са напълно идентични, но е важно да имате сходни позиции по важните теми. Най-важната от тях е личното ви разбиране за успех. Ако ти смяташ да се посветиш на кариерата си до 35-40-годишна възраст, но половинката ти вече мечтае да има деца, то това със сигурност ще предизвика разгорещени дебати за общото ви бъдеще. Ето защо е важно на ранен етап от връзката ви да обсъдите какви са целите ви в живота.

6. Приятелите

Приятелите са важна част от живота ни и тяхната загуба би ни съкрушила. Любящият партньор много добре го осъзнава и затова се отнася с уважение към приятелите ти, дори и да не ги харесва много-много. Подобно поведение е признак за зрялост и любов.

7. Роднините

Семейството ни е също толкова важно, колкото и приятелите ни, а може би дори и по-важно. Затова трябва да се разбирате със семейството на половинката си. Ако постоянно се карате с партньора си заради родителите му или дори си позволявате да влезете в пререкания с роднините му, това със сигурност ще влоши взаимоотношенията ви.

8. Здравословните конфликти

И като говорим за пререкания, конфликтите и споровете са част от нормалната връзка. Ако си мислите, че истинската любов изключва възможността да се карате от време на време, помислете отново, иначе ще останете доста разочаровани от връзките. Вместо да се стараете никога да не се карате, измислете стратегии за бързо разрешаване на конфликтите.

9. Как празнувате чуждия успех

Едва ли има нещо по-потискащо от това да живееш с човек, който омаловажа постиженията ти и не му пука за успехите ти. В хармоничните връзки партньорите се подкрепят и искрено се радват на успехите на другия, освен това се насърчават и вдъхновяват един друг.

10. Компромисите

Ако и двамата сте инати и не умеете да отстъпвате за разни дребни неща, ви чакат много конфликти за в бъдеще. Много е вероятно това безсмислено упорство, което води до напрежение помежду ви, да е причина и за края на връзката ви. Всеки от нас трябва да се научи да прави компромиси и да приеме, че невинаги може да е прав.

Бонус: Какви връзки имат успех

Хората описват любовта и успешните връзки по различен начин, но има два генерални типа връзки, които побират в себе си повечето мнения по този въпрос:

Тип №1: Родените един за друг

Тип №2: Любовта като пътуване и израстване

Първият тип двойки възприемат партньора си като сродна душа, половинката, която ги допълва. Те си мислят, че са създадени един за друг. Вторият тип двойки се фокусира не върху сходствата и различията си, а върху това, което са постигнали заедно, върху пътя, който са извървели ръка за ръка. Според някои учени вторият тип двойки имат по-голям шанс да изградят стабилна и дълготрайна връзка, защото хората от втория тип са подготвени за трудностите и не очакват партньора им да бъде идеален. Тези 10 признака може и да показват дали връзката ви е силна и хармонична, но все пак твоето щастие е в собствените ти ръце и ти познаваш сърцето си най-добре.