За любителите на авокадото, които биха предпочели малко по-малко мазнини в любимите си плодове, испанската компания може да намери решение: нов вид авокадо, наречено "Авокадо лайт", обещава една трета по-малко мазнини спрямо тези, които са в обикновеното авокадо, пише profit.bg.


Новият сорт, казват от компанията, която го продава - Eurobanan, се отглежда в Централна и Южна Америка, но ще се предлага само в Испания.

Но как точно расте нискомасленото авокадо?

"Здравословните" авокадо не са нови. "Ние отглеждаме диво авокадо тук (във Флорида) в продължение на около 115 години", казва Джонатан Крейн, учен от Университета във  Флорида.

По думите му има сорт, който се продава масово по магазините там и съдържа много наситени и ненаситени мазнини.

Наред с него обаче има и сорт SlimCado, което съдържа по-малко мазнини и калории и е по-голям по размер.

Според професора през годините са се развили три отделни вида авокадо.

Авокадовите дървета са типични за Мексико и Централна Америка. Западноиндийските авокадо, въпреки името си, всъщност идват от тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка.

Тези авокадови дървета предпочитат топлото, влажно време на тропиците и имат ниско съдържание на мазнини. Гватемалските и мексикански авокадо са се развили в планинските райони и в резултат на това могат да понасят по-ниски температури, но те са склонни да съдържат повече мазнини.

"Когато различни разновидности на авокадо се приближат един до друг, те ще се опрашат и ще се възпроизвеждат хибриди", каза Крейн. Сортът Eurobanan вероятно е и хибрид на Западна Индия и Гватемала, каза Крейн, а отглеждането му в Централна и Южна Америка ще улесни растежа му.

Държави, като Израел, Южна Африка, Австралия и САЩ, са инвестирали в програми за развъждане, за да подобрят съществуващите сортове авокадо, каза Крейн.

Нещо важно, което трябва да се отбележи, е, че авокадото на Eurobanan не е продукт на генното инженерство. Все пак намесата в гена може един ден да направи плода по-устойчив на вредители.