Ново изследване установи, че правим сериозни грешки, когато полагаме слънцезащитните си лосиони на плажа или в планината, и в резултат от това ползваме само 40% от цялата защитна мощ на лосиона, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.


Преборете кашлицата с този необичаен чай


Повечето хора смятат, че е напълно достатъчно просто да покриете откритите области от кожата, които искате да предпазите. Но проблемът е, че никой от нас не го полага на толкова дебел пласт, колкото е необходимо, за да се възползва от пълния защитен потенциал.

“Вдовишкия гръб” расте при обездвижване

Докато първите защитни лосиони са имали защитен фактор от само 2. А днешните стигат до фактор от цели 100 единици. Но въпреки напредъка на технологията голяма част от реалната ефективност на лосиона зависи от начина, по който се прилага. “Ако вземем за пример лосион със защитен фактор 20 и го нанесем по типичния начин, по който го маже една ли не всеки на плажа, и използваме дебелина на слоя от около 0.75 милиграма на квадратен сантиметър, защитата, която реално ще получим, ще се равнява на такава, която се осигурява от лосион със защитен фактор от само 4”, обяснява Антъни Йънг, професор по фотобиология към Кингс Колидж Лондон. Трябва да се стремим към дебелина от 2 мг на квадратен сантиметър, което е близо два пъти повече от нормалния слой, който полагат хората.