Събрахме няколко прости, но действително работещи съвета, които биха могли да ви помогнат, докато гледате бебе, но без армия от баби и бавачки. Някои сте ги чували, други ще ви се сторят трудни за изпълнение, но повярвайте – всички са проверени, пише noviteroditeli.bg, позовавайки се на kids.rambler.ru. Дано да сме ви от полза:

Спете, когато спи и бебето
Недоспиването е основният проблем на всички млади майки, а единственият начин да се преборите с това е да спите, когато спи и бебето. Да, трудно е, но го приемете като жизненоважна необходимост, припадайте в леглото всеки път, когато бебето затвори очи. Няма значение дали е денем или нощем, дали имате да вършите нещо или не. Дори и да не спите, а просто да лежите със затворени очи – пак се брои за почивка. Много майки знаят за това правило, но не го спазват, и по времето, когато бебето спи, вършат домакинска работа. Не го правете – лягайте като войник заедно с малкото, така ще сте поне малко отпочинали и домакинската работа ще ви върви по-бързо.

Правете неща, които обичате


Добре, не ви се удава да спите с бебето, но за домакинската работа се разбрахме – зарязвате я. Ако все пак не можете да затворите очи, не губете време в социалните мрежи, за да гледате супермайките как се справят с живота и с тялото си след раждането. Четете книги, за които преди това не сте имали време, гледайте разтоварващи сериали или пък тренирайте – изобщо, доставяйте си необходимата доза ендорфини, защото ще имате нужда от тях. Хапването на сладки неща също се брои.

Не си поставяйте големи цели
Добре, да погледнем нещата в очите – не сте успели през деня и да подредите, и да изперете, и да изгладите, и да излезете с детето на разходка, и да сготвите. Нормално, разполагате само с 24 часа, от които по-голямата част са посветени на бебето. Планирайте такова количество задачи, които можете да свършите. А ако не може да прецените точно какво, правете най-необходимото, без да се тормозите, че не сте свършили останалото. Това е много важен съвет и ще ви спаси от свърхочакванията, които имате за себе си – не го забравяйте.

Споделяйте задълженията си и молете за помощ
Не се опитвайте да правите всичко сама. Разберете се с партньора да си поделяте домашната работа. Ако пък чакате гости, изобщо не се притеснявайте да ги натоварите да направят за вас нещо полезно. По-добре да купят памперси или тоалетна хартия, отколкото детска дрешка, която малкото ще израсте след две седмици.

Не игнорирайте техническия прогрес
Съвременната битова техника отдавна не е разкош, а необходимост. И не става дума само за пералнята. Кухненският робот върши прекрасна работа, както и прахосмукачката-робот. Използвайте ги и сметнете колко време ви спестяват.  

Използвайте услуги
Където е безсилна техниката, идва на помощ човешката сила. Доставка на продукти и готова храна за вкъщи, почистващи услуги, хора, които разхождат кучето и не на последно място – бавачка за няколко часа – всичко това може да организирате за няколко минути и в повечето случаи – онлайн.

Правете всичко заедно с детето
То е много малко, за да ви помага действително, но всъщност може да правите много неща заедно. Да се къпете, да пазарувате, да плащате сметки, да вършите домакинска работа – особено, ако ползвате слинг или друг модел бебешка раница.

Общувайте и завързвайте нови приятелства
Социалната изолация е едно от сериозните изпитания за младите майки. Дали ще се запознаете с някоя друга пред педиатричния кабинет или на детската площадка – няма значение. Всички вие имате нужда от общуване. И скоро ще ви се наложи или да предложите, или на вас да ви се отзоват на помощ по повод на някой наболял майчинско-детски проблем.

На забравяйте за партньора си
С идването на бебето партньорът ви често се чувства забравен. Опитайте се да не допускате това. Дайте и на него време да се наслади на общуването с малкото и не го тормозете за дребни недомислия. Освен това, обезателно намерете време, за да бъдете с него насаме, да си общувате – без значение дали става дума за пет или петнадесет минути.

Помнете – това е временно положение
За съжаление или щастие, децата действително растат бързо. Съвсем скоро ще можете да си общувате с малкото като почти с голям човек и дори ще му възлагате несложни задачи. И не е изключено някъде там да осъзнаете, че искате още едно дете.