Години никой не може да намери отговор на този въпрос. А може би истината е скътана в самата женска физиология, пише zajenata.bg.

Знаете ли какво е общото между болките и раздразнението по време на цикъл (и всички други оплаквания, назовани общо ПМС), целулита, неразположенията по време на менопаузата и остеопорозата? Съвсем категорично съвременните проучвания сочат, че една от основните причини за женските проблеми през различни етапи от живота е именно недостигът на прогестерон (хормон, който се синтезира в женския организъм, отговорен за множество процеси).


От друга страна, наличието на прекомерно много ксеноестрогени (това са фалшиви хормони от естрогенов тип, които се намират в почти всички консерванти, нитрати, пестициди, деривати на нефтохимията, в козметиката, храната) допълнително възпрепятства нормалните нива на синтеза на прогестерон.

Статистиката сочи, че в последните години естрогенът масово доминира. Говорим за естрогенна доминантност. Замърсяването на околната среда с ксеноестрогени се счита за причина за хроничен, тежък хормонален дисбаланс, засягащ и женските, и мъжките индивиди в целия свят.

Това, едновременно с недостига на прогестерон води до хормонален дисбаланс, разстройства в месечния цикъл, болезнена менструация, репродуктивни проблеми, ускорено стареене, хипертония, затлъстяване, главоболие, постоянна умора, податливост на стрес, паника, нервност, влошава се качеството на съня, повишава се холестеролът, рискът от автоимунни заболявания и от туморни образувания. 

Най-естественият начин да повлияем благотворно на организма е да повишим собственото производство на прогестерон в организма.

Лейди Хармония съдържа натурални екстракти с благотворно влияние върху женското здраве. Агнус Кастус не съдържа хормони, но по изключително плавен начин допринася за хормоналния баланс, като стимулира естествения синтез на прогестерон в организма. Благоприятства нормалното протичане на менструалния цикъл и менопаузата, както и за равновесието в нервната система. Екстрактите от Центела и Репей влияят благоприятно на кожата и съединителната тъкан и действат срещу мастните отлагания и целулита. Екстрактът от Гроздово семе поддържа здравината на кръвоносните съдове. Витамин D3 (уникална растителна форма) допринася за здравината на костите, имунната система и нормалното делене на клетките. Органичният Селен защитава от оксидативен стрес и влияе положително върху косата и ноктите.