Постоянно чуваме различни неща за нашите тела, но в крайна сметка дали медиите са най-добрият източник на информация? На фона на всички тези снимки с фотошоп и маркетингови кампании, обещаващи магически продукти, за „топтела“, хората имат нереална и нездравословна преценка за това кое е красиво и за собствените си тела.
В стремежа да приличат на супермодели, много жени страдат от ниско самочувствие и самооценка и се въртят в един порочен кръг на нещастие. Самите те опитват какво ли не, за да променят визията си, ала често прочетеното/наученото само ги подвежда и влошава нещата.
Една от най-големите „болки“ на жените десетилетия наред е целулитът. Чували сте, че може да се справите с него със спорт и диети? Не! Това е поредният мит и топтреньорката, мотиватор, лайф коуч, автор на десетки книги за фитнес и хранене и носителка на рекорд на Гинес за най-много фитнес видеа Шейлин Джонсън развенчава дори само с признанието: „И аз имам целулит!“.


Ето и кои са най-разпространяваните митове и легенди за целулита според нея:

Какво е целулитът?
- Той е част от човешкото тяло, най-често в областта на бедрата.
- Получава се, когато слоят мазнини над мускулите (подкожната мастна тъкан) мине през съединителната тъкан.
- Целулитът се увеличава най-често с покачване на процента мазнини в тялото.
- Мъжете обичайно имат по-малко целулит, защото имат повече мускули, по-стегната съединителна тъкан и по-малък процент мазнини в тялото.

Мит 1: Целулитът означава, че имате в повече килограми
Абсолютно невярно! Повечето хора имат целулит, дори слабите. Тези подкожни мастни натрупвания могат да се образуват във всяка кожа.

Мит 2: Целулитът се наблюдава само при жените
Да, при дамите е по-ясно изявен, но мъжете също страдат от портокалова кожа. При мъжете той не се проявява единствено и само заради разликата в пола и състава на тялото. Мъжете имат влакнести ленти, които се движат по-успоредно на тялото, докато при жените те са перпендикулярни. Именно перпендикулярните влакнести ленти предизвикват ефекта „трапчинки“, когато загубят еластичността си и „паднат“.

Мит 3: Целулитът се появява в по-зряла възраст
Грешка! Той може да възникне на всяка възраст.

Мит 4: Целулитът се „лекува“ с много кардио
Истината е, че трябва да работите повече с тежести. Кардиото е страхотно за поддържане на форма и намаляване на теглото, но тренировките с тежести могат да намалят целулита, защото с развиването на мускули се увеличават и заздравяват влакнестите ленти. Когато вдигате тежести, вие подсилвате фиброзната тъкан, която намалява проявата на целулита.

Мит 5: Целулитът е лечим
За съжаление, не е. Най-добрият вариант е да ограничите развитието на целулита и евентуално да намалите неговите прояви. Най-добрият вариант е балансирано хранене и изграждане и поддържане на мускули.

Източник: tialoto.bg