Понякога, предметите, които виждаме в музея не бихме могли да отгатнем за какво са се използвали, ако не ни подскажат. И нашата днешна мистерия е от тази категория.

Вижте снимката по-долу и се опитайте да отгатнете, какво изобразява. И тъй като на пръв поглед все още е трудно да се определи целта на този въпрос, ние малко ще подскажем. По време на Ренесанса, всички жени мечтаят за такива, но могат да си ги позволят само богатите!

Ако не сте се досетили, след това още един съвет: Били са елемент от облеклото. Погледнете внимателно в горната част на това, и ще разберете веднага какво е в действителност.

Да, това са обувки с невероятно висока платформа! Те са се появили за първи път в Венеция в края на XIV век и са създаден под влиянието на обувките върху платформи от Централна Азия. Тези обувки станали доста популярни в Европа.


 

Първоначално, обувките с платформа, не само знак на почит към модата като необходимост. Улиците на големите градове били непоносимо мръсни, просто защото често канализацията се изливала върху тротоара! Ето защо, за да не цапат краката си, много дами започнали носенето на такива обувки.

Много бързо, тези обувки се превърнали в символ на красота и величие. За да се открояват от конкурентите си, богати жени започнали да поръчват все по-високи платформи. Понякога се стигало до точката на абсурда височината на платформата била цял  метър!

Разбира се, ходенето на кокили е опасно, но модата е ренесансови и дамите не са се притеснявали особено. По време на модно шоу на обувките, дамите на тях били придружавани от специални модни слуги, които да ги пазят.

През ХV век тяхната популярност намаляла, за да се завърнат триумфално като аксесоар на фините крака на куртизанките през XVII век.