Фразата „противоположностите се привличат“ е сред най-често срещаните клишета, когато става дума за любов. Въпреки романтичните комедии, в които се прокрадва идеята, че вероятно ще се влюбите в човек с коренно различни качества от вашите, и факта, че около 80% от хората вярват в това твърдение, има много малко научни доказателства, които да го подкрепят.

В действителност по-вероятно е да бъдете привлечени от човек, който физически прилича на вас. Според изследователи, хората биваме запленени от характеристиките, които родителите ни имат.

Това може да се дължи на факта, че ги виждаме като грижещи се за нас и ги свързваме с положителни емоции.


Секс позите, от които се отслабва най-много

Освен това, според статия, публикувана в списанието Psychological Science, ако някой изглежда подобен на самите вас, има по-голяма вероятност да му се доверите. Възможно е дори да усетите, че някой има гени, подобни на вашите.

Оказва се, че на съпрузите гените им са подобни в по-голяма степен, в сравнение с тези на произволно избрани хора. Същото важи и за близките приятели, но при възрастни.

Учени и секс експертка спорят има или не точка G

Различните проучвания в тази област показват, че двойките започват да уеднаквяват убежденията си и започват все повече да приличат един на друг, колкото повече време остават заедно.

Вероятно на това се дължи фактът, че двойките имат подобни възгледи и мнения.

Затова търсенето на вашата противоположност вероятно не е най-ефективният подход за намиране на партньор. Според научните доказателства противоположностите не се привличат особено.