Тази седмица кралица Елизабет II – наследникът на династията Уиндзор, отпразнува 94-тата си годишнина. За съжаление това се случи в условията на бушуващия кошмар от коронавирус във Великобритания. Заради това празненствата по случай рождения ден на кралицата бяха отменени, а тя празнува в тесен семеен кръг.

От средата на март британската кралица Елизабет II заедно със съпруга си 98-годишния принц Филип са в крайградската си резиденция - замъкът Уиндзор. Миналата събота стана известно, че нейно величество отменя традиционния салютен гърмеж в чест на рождения й ден.

Важно е да уточним, чепо време на 68-годишното й царуване, тази традиция никога не е била нарушена, но коронавирусът пренаписва историята. С оглед на настоящата ситуация с COVID-19 в страната, кралицата счита провеждането на това събитие за неподходящо. 

Тя реши да прекара рождения си ден тихо: освен всичко друго, да разговаря чрез видео връзка с членове на кралското семейство, разпръснати из страната.

Според дългогодишна традиция британските крале празнуват рождения ден на монарха през лятото - в първата събота през юни. Действителният ден на раждане се отбелязва по-скромно. 

Падна неочаквана тайна за Елизабет II и US президента Айзенхауер

По повод „неофициалния“ рожден ден на Елизабет II от jenata.blitz.bg направиха селекция от трогателни снимки от детството и младостта на принцесата, чиято съдба е били предопределена в това да посвети живота си на службата на короната.

Елизабет II е най-старият управляващ монарх в света. Тя е родена на 21 април 1926 г. и не е първата на линия за наследството на трона. Престолът трябваше да отиде при чичо й, крал Едуард VIII, но той абдикира и 10-годишната Елизабет стана официална наследница. Тя е коронована през февруари 1952 г. след смъртта на баща си, крал Георги VI.

По повод необикновения живот на кралица Елизабет II се появиха сензационни архивни снимки, които взривиха мрежата.

Освен това самата кралица сподели невероятно видео от детството си.

Но сензационните кадри от архивите ще видите на jenata.blitz.bg