Скорошно проучване показва, че всяка пета жена е на диета или спазва някакъв специфичен хранителен режим. Информация по темата „как да отслабнете“ може да се намери вече навсякъде. Дали обаче написаното ще проработи при вас, зависи от доста неща.
Преди да започнете някоя диета, е хубаво да сте наясно доколко тя няма да ви навреди и как точно ще ви помогне в процеса на отслабване. За да си помогнете в тази насока, отговорете си откровено на следните 8 въпроса:

Храните ли се, само когато сте гладни и спирате ли, когато вече се заситите?
Прекалено строгите диети ще ви държат постоянно гладни и ще объркат вашия метаболизъм. В даден момент ще се нахвърлите върху храната и ще преядете. Броене на калории, следене на въглехидрати и мазнини, намаляване на порции... чували сте, че това работи, но истината е, че трябва да следите тялото си и да му давате храна, когато е гладно. Това е най-добрият начин да бъдете във форма, твърди диетоложката Тори Холтхаус, основател на YES! Nutrition, LLC.

Приемате ли въглехидрати, протеини и мазнини при всяко хранене?
Комбинацията на тези храни е много важна, тъй като всички те съдържат ценни вещества за организма и дават енергия. Старайте се да правите диета, която не изключва никоя от групите, за да не си докарате заболяване или да сте перманентно изтощени.

Пиете ли някои от храненията си?
Ако заменяте някое храненията с течности – като смутита, фрешове, протеинови шейкове и т. н., внимавайте какво слагате в тях, съветва Холтхаус. Ако залагате на плодови напитки е възможно да повишите кръвната си захар и не само няма да сте сити, а и ще изпитвате повече глад, заради захарта в тях.
По-добре заложете на зеленчуковите шейкове/смутита. Не само че са по-малко калорични, но и са по-здравословни и засищащи.

Избягвате ли да се храните навън заради диетата си?
Ако постоянно мислите за диетата и за калориите и дори се страхувате да хапвате навън, защото ще поемете повече калории или няма да може да ги изчислите правилно, то имате сериозен проблем. Вашият хранителен режим трябва да е съобразен с лайфстайла ви, а не да ви причинява постоянен дискомфорт. Така няма да успеете да го задържите дълго време.

Как се чувствате?
Ако ви липсва енергия, спи ви се, постоянно сте раздразнени и гладни, то по-добре сменете диетата си. Тя не ви действа добре и едва ли ще постигнете желаните резултати. Тялото ви очевидно ви сигнализира, че нещо не е наред и трябва да му обърнете внимание, категорична е Холтхаус.

Менюто ви елиминира ли някои храни?
Ако диетата ви забранява храни като плодове, хляб и т. н. то това е червен флаг. Всяка храна има своите ползи за тялото и не трябва да я елиминирате от менюто си. Дори храни като кроасани и чипсове не трябва да бъдат тотално забранявани, твърди Тори.

Представяте ли си да се храните така до края на дните си?
Имайте предвид, че дадена диета може да ви помогне да свалите някое и друго кило, но ако след това се храните постарому, ще ги върнете. Това означава, че трябва до края на живота си да следите какво хапвате, ако искате да изглеждате в топформа. Помнете: Правилната диета не е нещо, което ще следвате седмица-две!

Пробвали ли сте тази диета и преди?
Често хората допускат едни и същи грешки. Ако броенето на калории, суровоядството и премахването на въглехидратите не е работило за вас преди време, защо си мислите, че ще проработи сега?

Източник: tialoto.bg