Сегашните време за много трудни за мнозина. Някои останаха без работа заради COVID-19, а на други изолацията вкъщи изобщо не им действа добре. Но какво да правим и как сами да си помогнем? Има ли как да избегнем паник атаките и депресията без да прибягваме до лекарства?

Да, оказа се, че има лесно и старо спасение. То се нарича „холотропното дишане“.

Методът на трансперсонална психотерапия, разработен от американския психолог Станислав Гроф през 70-те години на миналия век, под името „холотропно дишане“ е предназначен като заместител на незаконните лекарства. Сега техниката се използва като една от най-ефективните и мощни техники за засилено самопознание и личностно израстване. 

Именно за това сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за това какво е холотропното дишане, как работи то и дали наистина има някаква полза от него.

Същността на техниката е, че поради бързото дишане въглеродният диоксид се измива от кръвта и съдовете на мозъка се стесняват, последвано от инхибиране на мозъчната кора и активиране на подкортекса. 

В резултат на това човек получава чувство на еуфория, халюцинации, променено състояние на съзнанието, а също така, според някои хора, практикуващи тази техника, пробуждането на преживявания, заключени в подсъзнанието.

Курсът на холотропното дишане продължава от 3 до 12 дни, освен това самият „сеанс“ продължава от час до два на ден. Основната характеристика на метода е интензивното дишане, както при активните спортове.

Но повече за холотропното дишане и как то може да ни помогне в тежки моменти ще научите на jenata.blitz.bg