Жителят на щата Ню Хампшир Робърт Морин водел скромен живот. Той живеел сам, карал Plymouth от 1992 г. и никога не излизал. "Хапваше Fritos и Кока-кола за закуска, бърз сандвич със сирене в библитеката, а вкъщи ядеше само замразени храни, защото имаше единствено микровълнова печка," споделя дългогодишният финансов консултант на Морин Едуард Мълен пред Boston Globe.

Съдейки по начина му на живот, човек не би предположил, но Морин, който завършва Университета на Ню Хампшир, а след това работи в университетската библиотека в продължение на близо 50 години, е мултимилионер.


Всъщност, много малко хора знаели за това, докато той не умира през март 2015 г., на 77-годишна възраст, и завещава всичките си 4 млн. долара на университета.

Това бе абсолютна "изненада за университетската общност," казва Ерика Манц, медиен директор в Университета на Ню Хампшир, пред CNBC. 

Семплият начин на живот на Морин му позволявал да спестява по-голяма част от доходите си в банкова сметка и в депозитни сертификати, а финансовият му съветник му помагал да влага средства в договорни фондове и инструменти, пише Boston Globe: "Морин също така купува няколко животозастрахователни полици през годините, като всичките били в полза на университета, от които той се дипломира като бакалавър през 1961 г."

Той заделил една малка част от огромния си подарък, като пожелал 100 000 долара да отидат за библитеката, в която прекарал по-голяма част от кариерата си.

"Сумата ще се използва за стипендии за студенти, които учат и работят, служители на библитеката, които работят в сферата на библиотекарската наука, както и за обновяване на една от медийните зали на библитеката," обяснява Манц.

Що се отнася до останалите 3.9 млн. долара, Морин споделил с финансовия си консултант, че имал доверие на университета, че "ще реши какво да прави с тях."

По-голяма част от тях - 2.5 млн. долара, ще отидат за създаването на кариерен център за настоящи и бивши студенти на Университета на Ню Хампшир.

С други 1 млн. долара ще бъде финансирано поставянето на видео табло за новия футболен стадион на университета, което е много подходящо решение, тъй като през последните 15 месеца от живота си Морин се запалва по американския футбол, казва Манц.

Източник: Profit.bg.