Искате да спите по-добре – тогава правите секс. Около това мнение се обединиха редица международни учени, провели изследване сред куп двойки по цял свят.

Физиологът Патриша Макнайър нарича съня основният компонент на нашия живот. Тя винаги съветва пациентите си да се грижат повече за съня си и да му обръщат повече внимание, а ако има проблеми, водещи до нарушаване на съня, спешно да потърсят начини да се справят с тях.

Секс новини, за които може и да не сте чували

Изследователи от Университета на Куинсланд за поведенчески науки в Аделаида (Австралия) откриха в своите проучвания: две трети от хората спят по-добре, ако правят секс преди лягане.

От jenata.blitz.bg попаднаха на резултатите от друго проучване на американски учени, според което оргазмът, получен преди сън, играе важна роля съня. 

4 ползи от секса в кола! 18+

Той повишава нивото на хормона окситоцин (друго име за него е хормонът на любовта) и в същото време понижава нивото на кортизола (хормон на стреса). В резултат на това човек изпитва дълбока релаксация, след което той заспива по-бързо и спи по-здраво.

В хода на това проучване беше установено, че този процес е взаимен. Тоест тези, които спят добре, имат по-активен секс. 

Но повече за това как сексът преди лягане влияе влия е на съня и обратното – как съня влияе на секса, ще научите на jenata.blitz.bg