Жените могат да отложат навлизането си в менопаузата с до 20 години с нова 30-минутна операция, която мами биологичния часовник на тялото им, карайки го да си мисли, че то е много по-младо от възрастта си.  

Революционната процедура се очаква да трансформира живота на хиляди жени, които страдат от ефектите на менопаузата, като остеопороза и сърдечни проблеми. 

За милиони други жени, възможността за отлагане на менопаузата би означавало отстраняването на редица физически и емоционални проблеми, като горещите вълни, намаляването на либидото, потенето през нощта и резките емоционални промени. 

Защо с напредването на възрастта страдаме от безсъние

 

При хирургичната намеса, измислена от експерт по фертилността и пионер в ин витрото, се взима тъкан от яйчниците, която впоследствие след обработка се трансплантира в мишницата. 

Процедурата също има потенциала да удължи фертилността, въпреки че лекарите казват, че основната цел е да се забави настъпването на менопаузата, а не да се даде на жените нов шанс да имат бебета през 60-те си години. 

Според The Sunday Times, девет британски на възраст между 22 и 36 години вече са се подложили на процедурата, която се предлага дискретно в частни клиники на британки на възраст до 40 години. Десета британка, Дикси Луси Декстър, от Уудвил, също се е подложила на операцията и определя преживяването като "променящо живота".  

33-годишната учителка е била диагностицирана с ендометриоза на 20-годишна възраст, като миналата година се е подложила на хистеректомия. 

Тя се е оперирала, като едновременно се е подложила и на революционното лечение срещу менупаузата, като нейната тъкан от яйчниците почти веднага е била имплантирана обратно в нея. 

7 промени в тялото, при които трябва да потърсите лекар

Като резултат, както твърди жената, тя вече не страда от страничните ефекти, като болката, промените в настроението и влошения сън през нощта. 

"Първо бях диагностицирана с ендометриоза, когато бях на 20 години. 12 години се подложих на какви ли не неща. Имах 6 лапароскопии, стигнах до мястото, в което просто  трябваше да направя нещо, за да сложа ситуацията под контрол.

Достигнах до извода, че последният ми избор, за да спечеля битката, бе да се подложа на хистеректомия. Мислих си за това години наред. Съпругът ми и аз решихме, че качеството на живота е по-важно от всичко останало", споделя жената. 

Когато обаче започнала съответните консултации със специалистите, те ѝ казали за процедура, наречена "присаждане на яйчници", и че чрез нея тя може да излекува своето състояние, както и да отложи настъпването на менопаузата. 

"Първоначално бях малко притеснена, защото не бях чувала за нея. Но, когато си тръгвахме от болницата, аз почувствах какъв късмет имам, че съм била избрана за тази операция, защото тя бе толкова модерна и авангардна, както и заради ползата от нея.

Имах симптомите в миналото, затова не искат отново да чувствам топлите вълни, промените в настроението и всички останали неща, които идваха с менопаузата. Това бе огромен плюс за мен", разказва Дикси. 

Малко повече от година след операцията Дикси Луси се е възстановила напълно, не чувства болки и казва: "Качеството ми на живот се подобри драматично". 

Превод и редакция: БЛИЦ