Редица особености в структурата и функциите на женските гърди ги правят лесно податливи на заболявания. Като научим повече за тях, ще знаем как да се грижим по-добре за здравето и красотата им...
1. Развиват се по-късно от останалите органи

Гърдите се развиват по-късно от останалите органи в нашето тяло. За разлика от мозъка или черния дроб, например, чиято структура е формирана още в ембрионалния стадий на развитие, бюстът буквално нараства „от нищото“ по време на пубертета.В различните фази на менструалния цикъл обемът му варира с около 14%, което се дължи на промени в клетъчния растеж и задържането на вода. Една женска гърда тежи средно 350 г, но може да нарастне два пъти в края на бремеността.
 
2. Двете гърди са различни
 
Фактът, че не изпълвате еднакво двете чашки на сутиена в никакъв случай не е повод за притеснение. Нормално е едната гърда да е с около 40 милилитра по-голяма от другата. Това е почти една пета от чашката. 
 
3. Развиват се на все по-ранна възраст

Днес гърдите започват да се оформят средно с година по-рано отколкото при предходните поколения. Според някои учени причината се крие в бума на затлъстяването в развитите страни, но според други това е само част от проблема. Днес момичетата съзряват на по-ранна възраст, което може да се дължи на имитиращи естрогена химикали в храната и козметичните продукти, които ежедневно използват. Фондации за борба с рака на гърдата съветват да се избягват продукти, съдържащи парабени и бисфенол А – промишлен химикал, съдържащ се в пластмасовите изделия.
 
4. Те са източник на съвършената храна
 
Майчиното мляко изобилства от витамини, минерали, белтъчини и мазнини, необходими на бебето, за да расте. Освен това в него се съдържат антитела и пробиотици, които укрепват имунитета и предпазват новороденото от салмонела и ешерихия коли. Изследвания показват, че в състава на кърмата влизат ендоканабиноиди, подобни на тези в марихуаната, които помагат на кърмачето да се отпусне и го предпазват от преяждане. 
 
5. Те са като гъби, които попиват токсините
 
Заради мастната тъкан, от която са изградени, гърдите абсорбират замърсителите, подобно на две дунапренови гъби. В млечните жлези на съвременната жена се натрупват потенциално токсични химикали като пестициди, полихлорираните бифенили, живак, олово, фунгициди и други. Някои от тях могат да останат в гърдите в продължение на години и дори десетилетия. Високото съдържание на мазнини и протеини в млякото също привлича тежки метали и други замърсители, които майката предава на детето си чрез кърмата. Ето защо е желателно жените да ограничават излагането си на бензиновите пари и цигарен дим.
 
6. Гърдите са особено податливи на рак
 
Повече от 1,3 милиона жени са диагностицирани с рак на гърдата през 2008 г. и се очаква броят им да нарастне с 26% до 2020 г. Три са основните фактори, които обуславят тяхната уязвимост:Те са динамични органи, образуващи клетки през целия ни живот.Мастната тъкан, от която са изградени, има свойството да задържа индустриалните химикали.Гърдите са пълни с хормонални рецептори и хормони, които могат да захранят раковите клетки - туморите се образуват и нарастват при наличието на естроген и прогестерон. За да се намалят рисковите фактори, необходимо е да се ограничат алкохолът и цигарите, а също така да се избягва ненужното излагане на радиация.Източник: teenproblem.net