За да сте сигурни, че ще забременеете, поне 15 минути след половия акт трябва да останете легнала с крака, качени нависоко. Това е популярен съвет от миналото, който днес британски учени оборват и доказват, че не върши работа, съобщава сайта Monbebe, цитиран от noviteroditeli.bg.

Науката

Британски учени от университета в Саутамптън установиха, че неподвижното лежане след секс няма никакъв принос към бъдещото зачеване. За да стигнат до този извод те проследили 479 жени, които опитват да забременеят с изкуствено оплождане. Процедурата инвитро налага сперма от съпруга или от дарителя да се инжектира директно в матката на жената.


И това е интересно: Учени обясниха наистина ли е лош признак, когато на бременната ѝ се гади - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Това се прави в най-подходящия момент - преди овулация и успехът е 10-15 процента на цикъл. След около 6 опита близо 50 на сто от жените успяват да забременеят - 32 на сто от тях са стояли неподвижни с вирнати крака 15 минути след процедурата, а 49 % са станали и са се разхождали.

И вагиналният душ не пречи

„Нашите изводи са, че лежането неподвижно след половия акт не влияе въобще на зачеването. И жените трябва да се освободят от предразсъдъци, които обясняват, че ако се изправим или скачаме върху леглото това ще провали зачеването. Нещо повече – дори вагиналният душ не може да попречи на оплождането“, обясняват учените.

Техният съвет към тези, които искат да имат бебе, е редовно да правят секс. Като поясняват какво имат предвид под "редовно":

Правете секс

„Ако правите секс 1 път на ден, шансовете да забременеете са около 50% за един месечен цикъл. Минимумът е един път на всеки 2 дни“, съветват те.

Това, което най-много пречи на жената да стане майка: стресът (колкото жената е по-притеснена, толкова повече ендокринната система е по-натоварена), наднорменото тегло(намалява броя на яйцеклетките, които могат да бъдат оплодени) и алкохолът (над 2 чаши на ден качват риска от безплодие).