Лешояд в реален ръст "кацна" на масата в студиото на bTV. Макетът изглежда точно като арестуваната птица на име Нелсън, която е задържана в Йемен за шпионаж. 

Специалист на организацията "Зелени Балкани", която изпълнява проекти за защита на този птичи вид у нас разказа подробности за съдбата на заловения лешояд. Той е отлетял за района на Саудитска Арабия и Йемен по силата на миграционния си инстникт, подобен на този на щъркелите. 

След като е бил намерен от местни хора, Нелсън се е превърнал в истинска сензация в местните социални мрежи. Мнозина са се обявили за спасители на лешояда и са поискали пари за да върнат лешояда в България. Те са се свързали със "Зелени Балкани" по данни от малка на крилото на Нелсън, както и от GPS устройство, което е предавало данни за полета му. Именно заради него в крайна сметка проправителствени сили от страната, която е в граждански военен конфликт, задържат лешояда.

В крайна сметка устройството, заради което птицата е обвинена, че е шпионирала чрез полета си и предавенто на информация, е върнато у нас. Каква ще е съдбата на Нелсън? В момента той е в столицата на Йемен, където се възстановява. Вероятно ще бъде освободен в природата до 3-4 седмици. От "Зелени Балкани" се нядяват лешоядът да мигрира отново в България, макар че ще е трудно да бъде разпознат.