Със сигурност не са една и две професиите, които изискват концентрирана и интензивна комуникация с хора с особено скромен интелектуален багаж, но такъв е животът. Няма как всичките да бъдат изброени, но ето пет броя, при които общуването с тъпанари почти си влиза в длъжностната характеристика:
IT специалист

Или малко по-конкретно казано: човекът, който оправя компютрите в офиса. Тези хора са едни от най-стабилните психически в корпоративния свят. Никога не е ясно кой за какво ще ги повика във всяка една минута. Много често „изгоря ми компютърът, не мога да работя" означава „не съм натиснал копчето и не го натискам вече 30 минути".

Тъй като те не могат да бъдат при всичките си технически неграмотни колеги едновременно, хората с компютрите често дават дистанционни инструкции на бедстващите, от които вторите нищо не разбират и най-много да създадат проблем, който преди това не е съществувал.

Да не говорим колко често им се налага да обясняват на шефове, които нищо не разбират, защо еди-кое си не може да се случи, нищо, че в най-голямата световна фирма в бранша, където заплатите са 50 пъти по високи, го правят....

И колко пъти вадят кълба с косми, дъвки и починали дребни животни от разглобени компютри...

Продавачи на билетчета за лотарията

Дори нищо особено да не се случва, докато продават билети, тези хора имат своето заслужено място в настоящия списък.

Да се срещаш всеки ден с хора, които вярват, че щастието в живота идва, след като изтъркаш с монета от пет стотинки нещо, на което са нарисувани зодии и пирамиди, е меко казано предизвикателство за духа и заслужава уважение, поне заради стоицизма...

Учител

Проблемът с учителите и простите хора е следният: дори само пет дечица от 20 да произлизат от семейства, които не блестят с дипломи, професии, интелектуална мощ и добро възпитание, това е проблем, защото води до:

1. Нарушаване на дисциплината в целия клас и заразяване на други, иначе интелигентни дечица, с простотия.

2. Общуване с роднините на дечицата, които нарушават дисциплината - първоизточниците на злото, на вселенската тъпня.

3. Понякога същите идват на групи и са опасни и агресивни.

4. От друга страна интелигентните родители са склонни да изпростеят от отчаяние, че детенцето им се е опростачило, покрай детенцето на трети лица и пак учителят го отнася...

Да, ако сте български учител, накрая може да дойде и някоя репортерка от национална телевизия, която ви обвинява, че сте пребили ромчето Васко, въпреки че не сте.

Лошото е, че тя разполага с клип, в който си изпускате нервите и крещите „ТЪПАНАРИИИИ", заради което цялата държава ще ви мрази една седмица, ще ви уволнят и най-вероятно нищо добро не ви чака...

В кол център

Който работи в кол център, знае, че вечно някой нещо или не е разбрал, или ти не му разбираш, дори без да бъде индиец. Достатъчно е да е от по-далечен край на родината и да се вози в градския транспорт, докато говорите, а около него да крещят пенсионери и реват бебета, жените да плачат, да пищят децата...

Или пък самият човек е набрал силно на фирмата, за която вие работите и мразите не по-малко, звъни ви, изпуска си нервите и му е през... че разговорът се записва.

Не му пука от нищо вече в тоя живот и без това се развежда, защото жена му му изневерява... Започват обидите, заплахите и суровите обещания.

Или пък онзи специален момент, в който човъкът отсреща задава един и същи въпрос за 10-и път в рамките на половин час, а вие обяснявате за 11-и със спокоен, равен тон.

Жури в предаване за певчески таланти

На тези хора определено им е по-лека професията. Известни са, изкарват мощно пари, не работят кой знае колко тежка работа, но все пак им се налага да общуват с изключително прости хора за много кратък период от време. Това е неоспорим факт.

Представете си, че в рамките на два часа пред вас се изправят 50 човека, които държат на това, че имат талант и всеки път, когато галантно им намекнете, че това не е така и мястото им не е тук, те в най-добрия случай се разплакват, в най-лошия ви псуват на майка. Или обратното.

От друга страна сте длъжни по регламент да убеждавате пламенно други талантливи, но не особено блестящи с интелект люде, че те са НАЙ-ВЕЛИКИТЕ изпълнители, раждани в България и ги чака СВЕТОВНА СЛАВА.

Когато това не се случи и те изпаднат в тежка депресия обратно в Лютиброд, да ви тежи на съвестта цял живот...

Източник: Webcafe.bg