Колкото и да си говорим, че не бива, че пържолите са вредни, че не бива да ядем тлъсто, че от тях се пълнее и те са един от най-големите врагове за сърцето, стомаха и всичко останало...Признайте си, че  вкусните пържолки  ви харесват и са неизменна част от българската трапеза, особено по празниците. Ако ми кажете, че вече ви се повдига от  пържоли , ще ви повярвам, но се задават следващите празници и е добре да научим няколко различни начина за приготвяне на пържоли:
Свински пържоли по унгарски 

ПРОДУКТИ:
6 бр. свински пържоли 
100 грсланина
2 ч.л.червен пипер
100 грлук кромид стар
200 млвино червено
4 ск.чесън стар
50 грсметана квасена
20 грбрашно тип 500

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Начукайте леко пържолите, натрийте ги с чесъна и солта и ги оставете да престоят 30 минути
2. Нарежете сланината и лука надребно, наръсете с червения пипер и разбъркайте добре сместа
3. Изпържете пържолите в силно загрята мазнина
4. Извадете ги и в същата мазнина задушете сланината и лука, поръсени с брашното
5. Когато се позачервят, прибавете виното
6. Кипнете соса, посолете го и варете 10 минути
7. Накрая прибавете сметаната и доварете още 2-3 минути
8. Залейте пържолите с готовия сос и сервирайте с пържени картофи и салата според сезона.

Пържоли по ловджийски 

ПРОДУКТИ:
4 бр.свински пържоли
150 грлук кромид стар
100 грмасло
250 грарпаджик
200 млвино бяло
100 гркренвирши
150 гргъби
100 гршунка
30 грбрашно тип 500
 20 млдоматено пюре
4 грчерен пипер млян
1 бр.дафинов лист
1/2 вр.магданоз пресен

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Начукайте пържолите и ги поръсете със сол и черен пипер
2. Оваляйте ги в брашно и ги изпържете леко от двете страни
3. В същата мазнина задушете лука, гъбите, нарязани на ивици, доматеното пюре и 2 супени лъжици брашно
4. Изсипете виното в сместа и малко топла вода (бульон), за да я разредите
5. Посолете на вкус, подправете с дафиновия лист и черен пипер и оставете да къкри 10-15 минути
6. Към готовия вече сос прибавете нарязаните на ивици и леко запържени кренвирши и шунка
7. Добавете обелените и задушени лукчета и ситно нарязания магданоз
8. Отново кипнете соса и до поднасянето го съхранявайте на водна баня
9. При сервирането полейте пържолите първо със соса и гарнирайте с пържени картофи
 Може да гарнирате и със задушени в масло зеленчуци.

Пържоли със сос на тиган 

Продукти: 1 с.л.масло
1 с.л.олио
4 свински пържоли
 сол
 прясно млян черен пипер
1 голяма глава лук, накълцана на ситно или 1 връзка зелен лук
1/2 ч.чаша сухо бяло вино
3/4 ч.чаша пилешки бульон
1/2 ч.чаша течна сметана
1 с.л.горчица
 няколко стръка магданоз
 Начин на приготвяне: Разтопете маслото и олиото в тиган. Осолете пържолите и ги поръсете с черен пипер. Запържете ги от всяка страна, за около 2 - 3 минути, докато леко покафенеят.
Оставете в тигана половината мазнина. Запържете в нея лука, до омекване. Изсипете бульона и виното, върнете месото и оставете да къкри за около 20 минути, докато започне да се къса.
Извадете месото в чиния и го покрийте с фолио, за да се запази топло. Оставете сосът на котлона, на слаб огън и когато се изпари наполовина, добавете сметаната. Варете още 2 минути. Свалете от огъня, добавете горчицата и магданоза и разбъркайте добре.
Сервирайте пържолите, поляти със соса. 

Пържоли по Бърненски 

ПРОДУКТИ:
4 бр. свински пържоли 
2 ск.чесън стар
40 грсланина
50 грлук кромид стар

ПРИГОТВЯНЕ:
1. С помощта на дървено чукче отънете пържолите
2. Направете на всяка една от тях отвор във формата на джоб
3. Във всеки джоб поставете по половин скилидка чесън, нарязана по дължина, както и по парченце сланина
4. Оваляйте ги в брашно и ги изпържете от двете страни
5. В съда прибавете лука, но на тънки ивички и го изпържете заедно с месото
6. Накрая добавете малко вода и задушете до омекване. 

Задушени пържоли с бира 

Продукти:

800г месо
500г лук
100г краве масло
1/4 л бира
 черен пипер, сол.

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на пържоли.
Пържолите се запичат в част от маслото във фурната.
Лукът се нарязва на тънки ивички и се задушава в останалото масло до златисто оцветяване.
Половината от задушения лук се разстила на дъното на широка тенджера. Върху него се нареждат пържолите се покриват с останалия лук. Поръсват се с черен пипер и сол и се заливат с бирата.
Тенджерата се захлупва и се оставя на тих огън до пълното омекване на пържолите.
Поднасят се с подходяща гарнитура. 

Пияни пържоли  
рецепта за пияни пържоли с бира от немската кухня

6 свински пържоли (от врата)
3 глави лук
1 чаена чаша бира
3 филии черен хляб
1 чаена лъжичка кимион
 кората от един лимон
2 супени лъжици мас
1 глава чесън
2 супени лъжици брашно
2 чаени чаши месен бульон (от кубче)
2 дафинови листа
 сол и черен пипер на вкус.

Пържолите се посоляват и наръсват с черен пипер. Изпържват се в сгорещената предварително мас. Вадят се и се държат на топло.
В същата мазнина се запържва ситно нарязаният лук, а след това и брашното.
Средата на филиите хляб се залива с бульона и бирата и се прибавя към запръжката. Слагат се дафиновите листа, скилидките чесън, нарязани на половинки. Отгоре се поставят пържолите и се оставят да врат на слаб огън.
Малко преди да се свали яденето от огъня, се прибавят кимионът и лимонените кори, настъргани на ситно ренде.

Пържолки на фурна с топено сирене 
 Предварително ги запържваш леко - колкото да си променят цвета. Подреждаш в тава. Поръсваш с черен пипер и сол. Малко сол, че сиренето също е солено. Обикновено използвам топено сирене, което е под формата на салам. Подреждаш кръгчетата сирене върху пържолите. Наливаш в тавата съвсем малко вода - половин чашка, дори по-малко. Идеята е соса да стане много гъст.
На това ядене като гарнитура най-много върви картофено пюре или варени картофи. 

Свински пържоли на фурна 

Порции: 4
Необходими продукти:

1 кг свински вратни пържоли
 черен пипер
 сол
1 с.л. брашно
1 к.ч. вино
 олио
 Начин на приготвяне:

Пържолите се почистват и леко начукват, поръсват се черен пипер и се слагат в тавичка намазана с мазнина и 1 к.ч. вода. Пекът се на умерена фурна, като често се обръщат, след второто обръщане се посоляват, като се зачервят се изваждат ,слага се брашното, разбърква се, добавя се виното и 1 к.ч. вода, вари се, докато леко се сгъсти. При сервиране пържолите се заливат със соса.

Източник: zajenata.bg