От момента, когато се научаваме да говорим като малки деца, ние се научаваме на отказа „не“. По някаква причина, след като достигнем определена възраст, ние се чувстваме неудобно да казваме „не“ в някои ситуации, в които би трябвало да го правим. Използването на тази иначе отрицателна дума правилно, е много важно нещо. „Не“ – тата ви всъщност могат да ви спестят доста стрес и негативни емоции.
Ето и в кои случаи думата „не“ ще направи живота ви по-лесен:

1. „Не“ на хората, които ви дават непоискани съвети
Промяната е част от живота, а близките ни умират да ни съветват, когато преминаваме през сериозни житейски промени. Ако не искате да слушате техните съвети, просто им го кажете, без да е неудобно. Не можете да си позволите други хора да диктуват вашата съдба и да ви влияят, когато сами трябва да вникнете в мислите и чувствата си.

2. „Не“ на онези безкрайни сравнения
Дори да смятате, че животът ви е леко скучен в сравнение с тези на някои ваши приятели, все пак това си е вашият живот. Следвайте собствения си път и не завиждайте на познати и близки. Животът не е състезание на спортни автомобили, а по-скоро на товарни коли, всяка със собствената си скорост и багаж. Днес може да живеете скучно, но не се знае след една – две години какво ще ви се случи.

3. „Не“ на съмненията в самия себе си
Често пъти ние се съмняваме в силите и способностите си. Време е да сложите край на препятствията, които сами слагате пред себе си. Ако наистина искате нещо – положете усилия да го постигнете. Не се саботирайте сами умишлено заради ниската си самооценка.

4. „Не“ на това да пренебрегвате личните си нужди
Просто се отървете от негативното си мислене и помислете върху това, което ви прави наистина щастливи. Не се превръщайте в обикновени домакини, ако мечтаете за повече. Не забравяйте и не пренебрегвайте собствените си мечти заради нечии други. Грижете се за себе си на първо място.

Източник: tialoto.bg.

Вижте ТУК защо най-често нямаме време за себе си!