Новият софтуер, закупен от ГДБОП за проследяване на информацията от устройствата ни, само облекчава работата на институцията, каза Димитър Ганчев, цитиран от Канал 3.

"Това може да се направи и без софтуер, но е по-трудно. За да може да се извади информация, трябва да разполагат с устройството. Това не е система, която може да работи дистанционно. Софтуерът  е за копиране на информация, която се намира в телефона”, сподели той.

Работата на системата е както да намира връзките между контактите в сим-картата и тези във фейсбук, така и между съобщенията във вайбър и местоположението ви.

"Дава се възможност да се намерят връзки между нещата.  Това може да отнеме часове, защото част от информацията е криптирана и паролите са трудни за разбиване. Може в крайна сметка да не се стигне до успех.  Разполагайки с този софтуер, ако визадържат например за 2 часа, могат да си направят копие на телефона и да си го анализират, когато ви освободят. Те нямат право, но ще твърдят, че няма да го правят”, каза още Ганчев.  

"Могат да ви създадат много подробен профил за вас, къде сте, с кого сте и кого имате за приятели”, категоречен беше той.

Ганчев не изключва и възможността други институции да имат достъп до софтуера. Предната възможност е била за доста по-скъпа система, за дистанционно разбиване на информация, която обаче е била тествана и върната. Според него няма как да разберем дали реално е закупена, освен ако не изтекат документи.

Той сподели още, че за да се предпазим от източване на телефоните си, трябва да криптираме информацията в тях, защото ако разчитаме само на паролата за влизане, това не представлява проблем в отключването му.