2017 г. е още в началото си, но една компания вече гледа 45 години напред. Arconic планира да построи 4.8-километров небостъргач изцяло от материали, които или са в процес на разработка, или вече са на пазара. Те включват поглъщащи смог повърхности и прибиращи се балкони, пише profit.bg.

Кулата е замислена като част от по-голямата кампания на Arconic - „Семейство Джетсън“, кръстена на името на анимацията от 1962 г., в която действието се развива през 2062 г. Инженерите на Arconic работили заедно с футуристи за създаването на технологии, които биха били полезни след няколко десетилетия.

Шери МакКлиъри, един от главните учени по разработване на нови материали, казва, че един от най-вълнуващите и близки проекти е EcoClean, специална обвивка, която позволява на сградите да се самопочистват и да изчистват въздуха около тях.

Тя беше обявена за първи път през 2011 г. и има множество предимства пред традиционните стъклени прозорци, казва МакКлиъри. „Функционалната обвивка е естетична и е от полза за околната среда, тъй като намалява съдържанието на замърсители във въздуха около сградата“, допълва тя пред Business Insider.

EcoClean работи с помощта на светлината и водните изпарения, които се смесват с химикалите в обвивката, за да създадат атоми, известни като свободни радикали. Те изолират замърсителите във въздуха и ги разбиват, за да освободят сградата от мръсотията, почти като премахване на мъртва кожа. Крайният резултат е по-чиста сграда, заобиколена от по-чист въздух.


Друга иновация са прозорците, които Arconic се надява също да бъдат част от 4.8-километровата кула. Новият дизайн се нарича Bloomframe. Това е моторизиран прозорец, който се превръща в остъклен балкон за по-малко от минута.

Arconic показва технологията на изложения в цял свят и тя ще бъде пусната на пазара в близко бъдеще, съобщи говорител на компанията. Вместо да харчи два пъти повече пари за материали за изграждане на отделни прозорци и тераси, компанията иска да инвестира в гъвкави компоненти, които могат да превърнат сградите в нещо повече от статични гиганти.

Сред другите футуристични дизайни на Arconic са летящи коли, ултра леки каросерии и аеродинамични крила на самолети.

Снимки: Facebook