Китайският технологичен гигант „Ксиаоми” (Xiaomi) представи своя последен модел телефон Mi Mix 2 в Пекин в понеделник. С него водещият производител от Китай отправя директно предизвикателство към американския гигант „Епъл” (Apple) и новия „Айфон 10” (iPhone X).

Китайците твърдят, че техният телефон превъзхожда този на „Епъл” в почти всяко едно отношение. Той разполага с по-добър дисплей, по-бърз е и използва по-усъвършенствана технология за лицево разпознаване.

Mi Mix 2 е впечатляващ телефон. Първият в света с изцяло керамичен корпус. Разполага с 6 гигабайта рам памет. В същото време изостава от флагманите на „Самсунг” (Samsung) и Apple в някои отношения като безжично зареждане и двойна задна камера.

Но пък китайският телефон ще е двойно по-евтин от iPhone X с цена около 420 евро за модела с 64 гигабайта памет.

Преди две години „Масачузетският технологичен университет” (MIT) постави Xiaomi на второ място в класацията на водещите технологични компании в света. Тя включваше също „Епъл” (Apple), „Гугъл” (Google), и „Майкрософт” (Microsoft), които обаче заемаха доста по-долни позиции.

През 2018 г. китайската компания планира да продаде повече от 100 милиона телефона в глобален мащаб.

Само за първата половина на тази година от Xiaomi са доставили по света над 360 милиона устройства. Като при продажбите на мобилни телефони бележат ръст от 58%, до 23,2 милиона. Така те вече са петият най-голям играч с 6% пазарен дял, но искат първото място. За сравнение делът на „Епъл” е 11,4%.