Българката Десислава Николова създаде първия модел електрически скутер у нас. Тя представи своето изобретение днес на Изложението на техника, технологии, стоки и услуги в Русенския университет, пише БГНЕС.

„Идеята дойде от желанието да дадем шанс на хората да имат алтернативен вид транспорт. В днешно време да притежаваш и управляваш автомобил е изключително скъпо, да не говорим за екологичното влияние. Така че искахме да дадем възможност хората да се движат удобно, евтино и екологично, да запазим градовете си по-чисти и да ги направим едно малко по-красиво европейско място“, споделя Николова.


Десислава, която е инженер по образование, е работила върху проекта около 2 години. От няколко месеца скутерът вече е на пазара, а до момента са произведени 50 броя.

Родното изобретение е с двигател от 1500 вата и батерия от 72 волта, може да развива до 45 км в час и издържа 60 км с едно зареждане.

Има изцяло ЛЕД осветление и ползва най-новите технологии, които в момента има на пазара. Зарежда се в стандартна електрозахранваща мрежа от 220 волта и към него има придружаващо зарядно.

Скутерите са тествани в автомобилна агенция в Англия и имат сертификат за Европа.

„Нямат нужда от никакво обслужване, понеже нямат течности - нямат масла, нямат гориво. От друга страна законово е много улеснено, защото няма данъци, няма паркотакси.

Предпочитан е за градски условия, понеже с урбанизацията в последно време, натовареното движение в градовете, големия трафик и липсата на достатъчно паркоместа дава възможност да се придвижвате много лесно, удобно и евтино“, обясни Николова.