Собственици на телевизорите Samsung от Русия и страните от ОНД разказаха как оборудването им за гледане на телевизия им се блокира. От компанията разясниха блокирането с вътрешни правила и законите, съобщават световните медии. 


За това, че Samsung е започнала да блокира Smart-функциите на телевизорите на руснаците, разказаха възмутени потребители. 

По думите на един от тях, приложения на устройството са спрели да работят и се е появил надпис, който гласи, че телевизорът не функционира пълноценно в дадения регион. 

Собственикът на устройството заяви, че го е купил през декември 2019 година в руски онлайн-магазин. 

Той е отбелязал, че устройството се е ауторизирало на сайта на Samsung като оригинално. 

Подобни жалби има и от други руснаци, както и от жители на Беларус, Украйна и Молдова. Например, потребител на техниката Samsung от Беларус съобщи, че купен от него в Полша телевизор на корейската марка е бил преминал през митницата със съответните такси, но въпреки това не е избегнал блокирането. 

В коментари в мрежата става ясно, че телевизорите престават да работят, защото са били вкарани в страната по нелегален начин или не се експлоатират на мястото им на закупуване. 

Отбелязва се, че потребителите са намерили решение на проблема, като в настройките за услугите сменят региона на действие. 

Samsung реагира на проблема и заяви, че блокираните телевизори може да са произведени за други региони на света, поради което компанията не гарантира, че всичките им функции ще работят. 

От компанията препоръчаха потребителите да си купуват техника само от оторизираните местни дилъри.