Някои от най-любимите и популярни приложения за телефоните iPhone продават информацията за настоящото местоположение на потребителите. Непочтени създатели на приложения предизвикаха вълна от възмущение, след като нов доклад разкри, че те получават пари срещу информацията за това къде сте в момента или къде сте били, съобщава „Сън“.
 
Разследващи в областта на киберсигурността са разкрили десетки апликации с над 215 млн. регистрирани потребители, които продават данни на външни фирми.
 
Въпросните фирми плащат на създателите на тези приложения, което създава сериозна тревога за личната безопасност. От екипа на приложението Sudo Security, което се грижи за личните данни в онлайн пространството, обявиха, че са открили „нарастващ брой приложения за iOS, които са използвани за събиране на прецизни данни от десетки милиони мобилни устройства“.
 
„В много случаи скритият проследяващ код може да работи през цялото време, постоянно изпращайки GPS координатите на потребителя, както и друга информация“, обясняват от там.
 
Сред най-популярните приложения, прилагащи тази непочтена практрика, е ASKfm.
 
Ето го списъка с приложенията за iPhone, които въртят бизнес с вашата лична информация:
 Превод и редакция: БЛИЦ