Илон Мъск нападна Джеф Безос в Twitter.

Публикацията на Мъск в социалната мрежа е по повод новината, че Amazon планира да изстреля над 3 хил. сателита около Земата с цел разпространeние на интернет по целия свят. 

Изпълнителният директор на SpaceX и Tesla сподели материал с новината, тагвайки най-богатия човек в света Джеф Безос, добавяйки „copy” и емотиконче, изобразяващо котка.


С други думи, Мъск нарича Безос copycat, което означава чисто и просто „имитатор”.

Навярно Мъск има известни основания за реакцията си, тъй като преди година неговата компания SpaceX обави сходен проект, който предвижда изстрелването на близо 12 хил. сателита в орбита.

И тук официалната цел е масовото разпространение на интернет. През февруари тази година SpaceX изстреля два тестови сателита като част от проекта, предава Business Insider.  

Ябълката на раздора е дори по-горчива, отколкото си мислите, тъй като през тази седмица CNBC съобщи, че Amazon е назначила бивш директор и ръководител на сателитния проект на SpaceX, който беше освободен от компанията през миналия юни в резултат на напрежение, породено от забавяне в реализирането на инициативата.

Това не е първият път, в който Мъск се обръща към Безос в Twitter. През 2015 г. Безос обяви в социалната мрежа успешно изстрелване на ракета от неговата частна компания Blue Origin.

Възторгът на Бесос беше относно това, че неговата ракета се приземи успешно след изстрелването. „Най-рядкото животно – употребявана ракета”, написа тогава той.

Мъск обаче реагира веднага. „Не точно „най-рядкото”. Ракетата на SpaceX Grasshopper осъществи 6 суборбитални полета преди 3 години и все още се навърта наоколо”, публикува в Twitter той.

Двамата милиардери и преди са обменяли любезности помежду си. През февруари миналата година, преди изстрелването на ракетата Falcon Heavy на SpaceX, Безос пожела късмет на Мъск, който му отвърна с целуващо емотиконче.