Адвокатско дружество FeganScott оцени сигурността на популярните смартфони. Експертите са установили, че някои модели iPhone и Samsung надвишават нивата на електромагнитно излъчване, безопасни за човешкото здраве, съобщава Gizchina.

Тестовете са проведени от независими лаборатории, сертифицирани от Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC). В списъка на най-опасните устройства експертите определиха моделите iPhone 7 Plus, 8, XR, Samsung Galaxy S8, S9 и S10. По-специално Samsung Galaxy S8 надхвърля лимита три пъти, а iPhone 8 - пет.

Представител на FeganScott заяви, че производителите на смартфони трябва да носят отговорност за своите продукти, особено ако устройствата им надвишават допустимото ниво на радиация с 500 процента. По-специално адвокатската кантора изисква Apple и Samsung да плащат за лечението на жертви на смартфони.

След публикуването на резултатите от тестовете представителят на FCC разказа пред Bloomberg за безопасността на всички устройства, които са сертифицирани от отдела. FeganScott каза, че тестовете FCC се провеждат в лабораторни условия, които нямат много общо със случаите на използване на смартфони в реалния свят.

За първи път вестник Chicago Tribune обърна внимание на засиленото излъчване на устройствата на Apple и Samsung. През август изданието публикува тестове за смартфони, според които устройствата излъчват няколко пъти по-високи от допустимата норма радиочестотно излъчване. Apple реагира на публикацията с думите, че всички модели iPhone, продавани в САЩ, са сертифицирани и са безопасни.

Превод: БЛИЦ