Компанията за политически проучвания Cambridge Analytica е придобила неправомерно достъп до данните на 87 милиона души. Сега Facebook се ангажира да извести хората, чиято информация е изтекла към компанията. 

Как да откриете дали вашите данни са изтекли? Най-горе в потока ви с новини ще излезе специално известие, придружено от бутон за промяна на настройките за поверителност. Дори информацията ви да не е била открадната, не е зле да ги прегледате. В такъв случай, ще имате само напомняне да погледнете настройките си за поверителност, без съобщението, че данните ви са били откраднати, пише obekti.bg.

Facebook беше обект на щателно проучване през последния месец, след като стана ясно, че Cambridge Analytica е придобила достъп до данните на 50 милиона потребители. През изминалата седмица това число беше поправено на 87 милиона. Оказа се, че това далеч не е единствената компания, злоупотребила с лична информация чрез социалната медия. 

Преди няколко дни Facebook спря още поне две компании за набиране и анализ на данни – CubeYou, злоупотребяваща с информация от популярните в мрежата личностни тестове и AggregateIQ. Последната е базирана в Канада – канадското правителство също предприе разследване срещу нея. 

Скандалът с Cambridge Analytica даде повод да се разкрие практика, която де факто е стандартна сред технологичните комании, включително Google и дори Apple, пише Gizmodo. Facebook просто имате нещастието, пренебрегвайки добрата защита на личните данни, да бъде хваната в крачка. 

Ако сте правили някой от онези забавни тестове, предлагани от редица приложения във Facebook от типа „Вижте коя принцеса на Дисни сте“, напълно възможно е да сте превърнати в обект на пропагандна кампания, за която личната ви информация е продадена.