За никого не е тайна, че нездравословният хранителен режим и липсата на физическа активност са вредни за сърцето. Има и някои други фактори обаче, които могат да бъдат рискови по отношение на сърдечното здраве и за които вероятно дори не подозираме. Кои са те? 
Дентални проблеми

Изследователи установяват, че хората, които имат заболявания на венците, са по-склонни да развият сърдечно заболяване. Връзката не е напълно ясна, но според някои експерти бактериите от устната кухина може да навлязат в кръвообращението и да доведат до възпаление в кръвоносните съдове и съответно развитие на сърдечносъдови проблеми.

Работата на смени 

Работата през нощта или на нередовни смени повишава риска от сърдечен удар, се посочва в данни на проучване, проведено от изследователи от Западния канадски университет. Те поясняват, че работата на смени има неблагоприятно въздействие върху циркадните ритми в организма, което в крайна сметка се отразява и на сърдечното здраве. 

Ако нямаме възможност да спим по едно и също време всеки ден, е важно да вземем мерки и да ограничим другите рискови фактори относно сърдечното здраве, включително храненето и физическата активност.

Трафикът

Натовареното движение и задръстванията могат да бъдат доста стресиращи. Затова изследователи свързват продължителното време, прекарано в трафика, с повишена опасност за сърцето. 

Високите нива на шум по пътищата също се свързват с развитие на сърдечно заболяване. Ако не можем да избегнем пътуването в пиковите часове, е препоръчително да слушаме релаксираща музика или да пътуваме, заедно с приятна компания.

Ранното настъпване на менопаузата

Сред жените, при които менопаузата настъпва преди да са навършили 46 години, опасността да получат сърдечен удар или инсулт може да бъде два пъти по-голяма, в сравнение с тези, които навлизат по-късно в този период. 

Понижените нива на естрогена имат отношение към тези неблагоприятни ефекти на менопаузата.

Хъркането

Ако партньорът ни казва, че хъркаме редовно или дишаме тежко по време на сън, следва да се консултираме с лекар, тъй като има вероятност да страдаме от сънна апнея. Характерното за това състояние е, че по време на сън се блокират въздушните пътища, което води до спиране на дишането за кратко. 

Сънната апнея се свързва с високо кръвно налягане, сърдечна аритмия, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Хепатит C

Тези, които са засегнати от тази инфекция на черния дроб, е много по-вероятно да имат ниски нива на холестерола и кръвното налягане, в сравнение с хората, които не страдат от заболяването. Въпреки това, сред страдащите от хепатит C рискът от сърдечно заболяване е по-висок. 

Според изследователите причината за това е, че хепатит C води до възпаление в клетките и тъканите в организма, включително и тези на сърдечния мускул.

Недостатъчен сън

Ако редовно спим по-малко от 6 часа всяка нощ, има по-голям риск от повишаване нивата на кръвното налягане и холестерола, което крие опасност от затлъстяване и диабет. Това, разбира се, не означава, че трябва да спим цял ден, тъй като това също вреди на сърцето.

Когато прекарваме повече от 9 часа в легнало положение, се увеличава рискът от диабет и инсулт – основни рискови фактори за сърдечно заболяване.