Български студенти са открили 72 нови астероида в Слънчевата система, които на по-късен етап ще могат и да именуват. Това заяви пред БНР доц. Сунай Ибрямов, директор на Астрономическия център към Факултета по природни науки в Шуменския университет. 

Негови възпитаници взеха участие в приключващата днес международна кампания за търсене на астероиди.

"Студентите от Шуменския университет направиха 72 нови открития на астероиди от основния Астероиден пояс между планетите Марс и Юпитер. Това обаче са предварителни открития. Нужно е да се получат 1-2 положения на обекта в небосвода, да се изчисли орбитата му и откритието да се потвърди", каза Ибрямов.

"След потвърждението новооткритият астероид получава временно наименование и започват допълнителни наблюдения и изчисления на орбитата, които продължават 6-7 години. След това откривателите имат възможност да предложат имена на откритите от тях обекти. Самата процедура е дълга, защото предложенията се разглеждат от комитета по именуване на малки тела и стават окончателни след утвърждаването им на генералната асамблея на Международния астрономически съюз. Това е единствената организация, която има право да именува астрономически обекти", добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!